Selecteer een pagina

Winterse dilemma’s…

Het is hartje winter en dus is het vaak koud en soms ook nog eens nat als je erop uit trekt. Aan het weer kunnen we natuurlijk niks doen, maar wat trek je nou aan? Waar moet je op letten bij het maken je kleding keuze?  Een goede keuze maakt het wel zo leuk en zorgt ook nog eens voor langer plezier buiten. De keuze is reuze en dus is soms kan je door de bomen het bos niet meer zien. Een paar handige tips en vuistregels maken het je makkelijker om een keuze te maken. Want uiteindelijk is er voor ieder weer type  genoeg te vinden om erop uit te trekken!

Foto’s van Vincent Moes en tekst door Jerzy Kasemier

HET MOTORBLOK

Je bovenlichaam is de motor van je lijf. Die warm en droog houden is van groot belang om lekker te kunnen fietsen in het winterse weer. Om dit te doen heb je een zeer ruime keuze. Zomershirt gecombineerd met armstukken, bodywarmer en een extra jackje. Een zomershirt met daaroverheen een wind- en waterdicht jack. Of voor het echte koude weer een winterjack die met één shirt eronder voldoende is om je warm te houden. Centraal staat hierbij dat laagjes de oplossing zijn om perfect gekleed erop uit te gaan. Met het juiste aantal laagjes voorkom je overmatig zweten, wat ‘dodelijk’ kan zijn als je bijvoorbeeld stil komt te staan door een lekke band. Probeer gewoon eens een combinatie en schrijf dit, gecombineerd met de temperatuur, eens op om voor de volgende keer te weten wat je kan aantrekken om warm en droog te blijven.

DE AANDRIJVING

Heb je je bovenlichaam warm ingepakt dan staat op de tweede plaats natuurlijk de aandrijving, ofwel je benen. Je wilt ze niet alleen beschermen tegen kou en wind, je wilt ze ook nog eens warm houden. Een dunne zomer wielerbroek met beenstukken kan, maar is het echt kouder dan is dit niet toereikend. Een thermobroek biedt dan uitkomst. Ze zijn er in verschillende uitvoeringen voor matig en extreem koud weer. Natuurlijk geldt ook hier weer dat je je niet te warm aan moet kleden om te voorkomen dat je overmatig zweet. Is het ver onder nul en waait het stevig dan kan je het beste gaan voor een broek die voorzien is van windstopper stof. Valt het allemaal mee en schommelt het kwik rond het vriespunt dan kan je volstaan met een gewone thermobroek.

HANDIG

Sportful’s Hot Pack, die er voor zowel heren als dames is, is ideaal voor het winderige winterse weer of als je niet helemaal zeker weet of je kleding keuze warm genoeg is. Elk jack is super klein opvouwbaar en eenvoudig in een achterzak mee te nemen.

HANDEN

Nu je lichaam en benen warm zijn is het natuurlijk verstandig om ook tot stilstand te kunnen komen. Remmen is daarvoor wel handig en dus heb je handen nodig die niet stijf staan van de kou. Ook hier heb je weer de nodige keuze tussen de simpele zomer handschoentjes tot dikke winterhandschoenen, die er net als de hotpack voor heren en dames zijn. Het belangrijkste bij het maken van de juiste keuze is de maat. De handschoenen moeten vooral niet te krap zitten, want dan knellen ze je handen af en zijn ze binnen een mum van tijd stijf. Ook te groot is niks, want dan gaan je handen glijden. Een paar waarin je nog lekker kan bewegen is dus wel zo gemakkelijk en comfortabel. Met een maattabel kan je eenvoudig de juiste maat bepalen en twijfel je? Kies dan gewoon een maat groter.

VOETEN

Tot slot zijn er ook nog een paar voeten die handig zijn om warm te houden. Want met ijsklompen op de fiets zitten is geen pretje. De meeste wielerschoenen bieden geen tot nauwelijk bescherming tegen de kou. Heel af en toe zie je nog wel eens wielerschoenen met een geintegreerde neopreen sok, maar dit zijn dan wel veelal mountainbike schoenen. Handig voor in het bos, maar minder voor op de racefiets. Je kan je voeten inpakken met zilverfolie en kranten als dat past in je in je schoenen. Makkelijker is natuurlijk een paar goede overschoenen in combinatie met het dichtplakken van het gaatje dat veelal onder iedere wielerschoen zit. Zo hou je de kou buiten de deur en sta je na je rit niet met tranen in je ogen als je tenen langzaam weer tot leven komen.