Selecteer een pagina

WAHOO ELEMNT FIETSCOMPUTERS VERGELEKING

Cycling Espresso REVIEW

Vergelijking Wahoo Elemnt, Elemnt Bolt en Elemnt Mini

Het grote aanbod aan compacte maar krachtige fietscomputers maakt de keuze voor een GPS-apparaatje best ingewikkeld. Garmin is een veilige, vanzelfsprekende keuze, maar er is tegenwoordig nog heel veel anders moois op de markt. Zo ook van relatieve nieuwkomer Wahoo die met de ELEMNT, ELEMNT BOLT en ELEMNT MINI drie prachtige klokjes op de markt gezet heeft.

Wahoo is partner van het Sky Cycling Team en net als de wielerploeg stoppen ze veel tijd in het perfectioneren van hun producten. Naast de trainers en borstbanden heeft Wahoo nu ook een drietal fietscomputers die uitblinken in hun eenvoud en functionaliteit. In deze review vergelijken wij de Wahoo Elemnt, Elemnt Bolt en Elemnt Mini. Eigenlijk zouden wij ze alle drie wel op het stuur willen hebben, maar eentje is toch wel zo makkelijk. Daarom hebben we op een rijtje gezet wat de voor- en nadelen zijn en waarom je de één danwel en de ander zou moeten kiezen.

Tekst: Jerzy en Nicole / Foto’s: Wahoo Fitness

VOOR ALLE DRIE

Wahoo blinkt uit als het neer komt op de connectiviteit tussen je smartphone en hun producten. Dit is niet anders bij de Elemnt, Elemnt Bolt en Elemnt Mini. Nadat je de app hebt geinstalleerd, scan je de QR code op je fietscomputer en hoef je alleen nog aan te geven dat je de koppeling wilt accepteren. Daarna ben je klaar om de weg op te gaan en je rit te registreren. Makkelijker kan het niet!

Instellingen

Met de basis instellingen kan je de weg al op, maar wil je wat meer dan is dit ook een fluitje van een cent bij Wahoo. Met de app stel je alles op de fietscomputer snel en eenvoudig in. En nee, daar heb je echt geen programmeer skills voor nodig, want het werkt allemaal super intutitief. Zo stel je de verschillende schermen in en bepaal jij zelf wat je ziet. Je hoeft dus niet met de knoppen instellingen aan te passen, maar doet dit eenvoudig met de app, slaat het op en je fietscomputer is direct in gesteld zoals jij dat wilt. Vergeet niet om ook je fietscomputer aan te zetten, want anders is een update van je instellingen niet mogelijk.

Externe partijen en sensoren

Bovendien koppel je met je telefoon ook eenvoudig verschillende sensoren. Let op, want bij de Mini kan dit tot op heden alleen met de eigen Wahoo sensoren. Wil je je ritten ook (automatisch) delen op verschillende platformen, dan kan je dit ook instellen in de app. Ideaal om je rit ook direct naar Strava of Trainingpeaks te pushen.

Zwart-wit scherm

Hoewel het zwart-wit scherm misschien niet direct wat lijkt, kan je wel altijd, ook met veel zon, alles goed blijven lezen. Het enige moment wanneer kleur misschien handig is in onze ogen is als je gaat navigeren (met de Elemnt of Elemnt Bolt) en je grote doorgaande wegen wilt vermijden.

ALLEEN VOOR DE ELEMNT EN ELEMNT BOLT

Wil je echt navigeren (turn-by-turn) en bijvoorbeeld een Cycling Espresso Route rijden, dan heb je tocht echt een Elemnt of Elemnt Bolt nodig. Het importeren van een route gaat super gemakkelijk. Dit kan bijvoorbeeld rechtstreeks via de routes hier op de website, of via verschillende andere websites/apps zoals Strava of Ride with GPS. Ook kan het direct via verschillende bestandsformaten à la .gpx, .tcx of .fit. Dit geldt overigens ook voor de files die je per email krijgt. Heb je een route gereden met Strava, dan kan je die ook eenvoudig gebruiken.

Estimated Time of Arrival

Bovendien heb je de mogelijkheid om je ETA (Estimated Time of Arrival) door te geven via het platform van Wahoo. Hiervoor moet je wel een verbinding hebben met je telefoon. Handig als je bijvoorbeeld wilt laten weten hoelaat je vrienden kunnen beginnen met het aansnijden van de taart op een verjaardag of om je familie te laten weten waar je rijdt tijdens een toertocht of wedstrijd. Of natuurlijk als je samen een rondje wilt gaan fietsen en je toch nog even snel een bakkie wilt pakken, maar niet zeker weet of er nog genoeg tijd is.

LED aanduiding

Zowel de Elemnt als de Elemnt Bolt hebben LED aanduiding. De LEDs kunnen gebruikt worden om aan te geven of je op het juiste vermogen, hartslag, cadans of snelheid te rijdt. Ideaal als je je fietsskills wilt verbeteren. Ook kan je met de LEDs de tun-by-turn navigatie laten aangeven, mits je het juiste bestand hebt ingeladen waarin deze feature opgenomen is.

Live segmenten

Hou je van een sprintje onderweg om een KOM op Strava te pakken dan heb je ook een Elemnt of Elemnt Bolt nodig, want ook deze krijg je naast je bel- en berichtennotificaties door op je scherm. Zorg wel dat je tijdens je sprintje wel goed op de weg blijft letten en niet alleen maar naar beneden kijkt om te zien hoever je nog moet.

Wereldkaart

Zowel de Elemnt en Elemnt Bolt zijn voorzien van een basis wereldkaart. Deze is overigens meer dan compleet genoeg. Met deze kaart kan je super eenvoudig navigeren. Je hoeft dus niet nog iedere keer een kaart bij te kopen/laden als je eens naar het buitenland gaat of zelfs de plas over vliegt. Routes die je op de BOLT laadt, blijven op het apparaat staan totdat je ze bewust weggooit – handig, als je dat ene rondje graag nóg een keer wilt doen omdat het zo mooi was.

Kickr

Tot slot heb je ook nog eens controle over de Wahoo Kickr. ideaal als je in de winter binnen je ‘rondje’ trapt. Via de app kan je eenvoudig een route instellen. De stijgingspercentages worden dan automatisch meegenomen in je trainings doordat de Kickr de weerstand aanpast.

ELEMNT

 

Een game changer op het gebied van navigatie op de fiets gekenmerkt door zijn eenvoud én volledige functionaliteit.

WAHOO ELEMNT

In de Elemnt reeks is dit de grootste en meest uitgebreide fietscomputer die je van Wahoo kan krijgen. Je kan werkelijk alles met deze klok. Bovendien kan je door het grote scherm ook alles zien wat je onderweg doet. Je hebt tot 4 rijen die je met de app super eenvoudig kan personaliseren, zodat je altijd dat ziet wat jij wilt.

Ee hartslagmeterband, cadans- en snelheidsensors of een vermogensmeters koppel je eenvoudig met de Wahoo app. Wel zul je deze er los bij moeten bestellen. Houdt er dan rekening mee dat je wel voor een ANT+ of BTLE gaat. Het merk is dan weer niet van belang.

Doordat de batterij tot 17 uur mee gaat kan je rustig een weekendje weg zonder dat je je zorgen hoeft te maken of de batterij leeg is. Heb je de telefoon ook nog eens gekoppeld dan worden je gemaakte ritten automatisch gesynchroniseerd met het Wahoo platform en de door jouw gekozen third parties zoals Strava en Training Peaks.

Ben jij een cijfertjes freak en wil je precies zien wat je doet? Dan is dit een perfect klokje voor jou! Simpel en toch heel doeltreffend, want hij doet precies dat wat ie moet doen! Jou van al je data voorzien. Zoek je een klein klokje? Dan kan je beter voor de Bolt of Mini gaan.

ELEMNT BOLT

 

Ontworpen in samenwerking met de meest vooraanstaande wielerAerodynamica specialisten en met het vermogen en de simpelheid om optimaal te kunnen presteren

WAHOO ELEMNT BOLT

De Wahoo ELEMNT BOLT is een compacte, krachtige GPS-fietscomputer zonder veel gekkigheid. De Wahoo ELEMNT BOLT kan zo ongeveer alles dat je wilt op de fiets, alleen trappen moet je nog zelf doen. Navigeren (inlcusief turn-by-turn), koppelen van sensoren en je route registreren met GPS. Zonder de gebruiksaanwijzing kan je er zo mee aan de slag, want het apparaatje is heel makkelijk te configureren via de Wahoo app. De bediening van de Bolt gaat via 3 knoppen op de bovenkant en via 3 kleinere knoppen aan de zijkant. De verschillende dataschermpjes kun je met je telefoon instellen en volledig personaliseren. Hier blader je met de knoppen super simpel doorheen.

Sensoren zoals een hartslagmeterband, cadans- en snelheidsensors of een vermogensmeters kun je relatief makkelijk koppelen. Deze zitten er alleen niet bij in de doos en zul je dus los moeten kopen. Dat kan van Wahoo, maar ook van andere merken als Garmin.

Wat de ELEMNT BOLT niet kan, is zelf routes bepalen aan de hand van zijn kaartmateriaal. Persoonlijk vind ik geen probleem, want (in tegenstelling tot waar ik bang voor was) zodra je een route van je telefoon synchroniseert naar de BOLT heeft hij hem wel in zijn geheugen en is er geen continue verbinding met je telefoon meer nodig.

ELEMNT MINI

 

De Super compacte sensor gestuurde fietscomputer die met een gekoppelde telefoon extra features heeft om jouw rit te registreren

WAHOO ELEMNT MINI

De naam MINI zegt precies waar het om gaat bij deze fietscomputer uit de ELEMNT serie. Het is op dit moment het kleine zusje in formaat, gewicht en functionaliteiten. Met een 1,8 inch scherm en 31 gram is het een prachtig klein klokje. Helemaal als je op de grammen let.

Net als zijn grote zussen is het super makkelijk om aan de slag te gaan met de Elemnt Mini. Na het downloaden van de app heb je ook met deze fietscomputer in een mum van tijd een koppeling gemaakt met je telefoon. Net als bij de beide andere modellen scan je hiervoor bij de eerste setup de QR-code op het scherm van je MINI en je kan direct aan de slag. Het instellen van de pagina’s is daarna een fluitje van een cent en je bent dan ook eigenlijk direct klaar om op pad te gaan.

Voor de functionaliteiten onderweg is het klokje, net als zijn formaat, ook kleiner dan de andere twee. Het aantal functionaliteiten is kleiner dan bij de beide grote zussen. Zo kan je niet navigeren met de MINI. Je rit registreren kan bovendien alleen als je een verbinding met je telefoon hebt, hier worden  Net als de ELEMNT en ELEMNT BOLT kan je de MINI ook koppelen aan een snelheids-, cadans- en hartslagsensor. Echter ben je hierbij voorlopig wel aangewezen op de sensoren van Wahoo zelf.

Ik zou voor de mini gaan als ik geen navigatie nodig heb en het registreren van je ritten geen prioriteit is. Met 89 euro is het een relatief prijzige ‘standaard’ fietscomputer. Echter heb je dan wel eentje die knetters gemakkelijk werkt, een jaar met de batterij kan doen én toch ook eenvoudig te koppelen is met je telefoon.

CONCLUSIE

Wahoo heeft een met de Elemnt serie een prachtige range aan fietscomputers neergezet. Wel vragen wij ons af waarom er de grootste zus in de reeks nog bestaat, want de Bolt kan eigenlijk precies hetzelfde en is bovendien nog eens aerodynamischer. Hoewel het scherm altijd goed leesbaar is, zou een kleur niet hebben misstaan. Toch is dit niet een reden om niet voor een Wahoo fietscomputer te kiezen, want deze serie heeft ons hart gestolen. De functies van de twee grotere modellen en de eenvoud van de bediening zijn gewoonweg fantastisch door hun eenvoud. De autosynchronisatie met derde partijen, zoals Strava en Training Peaks, maakt we jou dit klokje zouden adviseren als je opzoek bent naar iets nieuws.

Wahoo Elemnt

De Elemnt is de grootste in deze familie fietscomputers. Zit je af en toe meer dan 15 uur op de fiets (hopelijk verspreid over meerdere dagen) en ben je een ware data freak? Dan is dit de fietscomputer die jou het meeste gaat brengen. Het scherm is groot en biedt daardoor de uitgebreide mogelijkheden om data te laten zien. Je hebt hiervoor maximaal 4 rijen die je met de Wahoo app eenvoudig kan instellen. Ben je dus hard aan het trainen om je conditie te verbeteren of wedstrijden te rijden? Dan past deze fietscomputer bij jou.

Wahoo Elemnt Bolt

De Bolt heeft eigenlijk alle functionaliteiten van de Elemnt, echter zijn het scherm en de batterij wat kleiner. Zit je tot 15 uur op de fiets en wil je de belangrijkste data zien? Dan is de Bolt ideaal voor jou. Bovendien kan je het klokje aerodynamisch voor je stuur monteren, waardoor je zonder extra te trainen bewezen harder gaat!

Wahoo Elemnt Mini

De MINI is een uitgebreide ‘standaard’ fietscomputer die door de koppeling met de Wahoo app eigenlijk alles nodig heeft om je ritten te kunnen vastleggen online. Zoek je een simpel klokje met alle basic mogelijkheden om je conditie te tracken en op peil te houden? Dan is de Mini een prachtige klokje die jou hier uitstekend bij kan helpen.

ALLES OP EEN RIJ

ELEMNT

299,-

 

STATS

 • Accuduur
 • Functies
 • Aerodynamica
 • Gebruiksvriendelijkheid

EIGENSCHAPPEN

2,7 inch scherm (68,6 mm)
99,2 gram
Oplaadbare batterij (tot 17 uur)
Waterdicht tot 1,5 m (IPX7)
Geintergreerde hoogtemeter en GPS
2 rijen LED indicatie

CONNECTIVITY

BTLE sensoren: HF, snelheid- en cadans en vermogen
ANT+ sensoren: HR, snelheid, cadans, elektronisch schakelen en Muscle Oxygen
ANT+ FE-C controle
Wi-Fi
Vanaf iPhone 4S of Android 4.3 (BT Smart)

KENMERKEN

App setup
Telefoonnotificaties
Live tracking
Autosynchronisatie (3rd parties)
Quicklook LED indicatie
Perfect view Zoom
Take-me-anywhere navigatie
Turn-by-turn
Terug naar de start
Wereldkaart (preloaded)
Strava Live Segments
KICKR Controle
Geplande trainingen

IN DE DOOS

WAHOO ELEMNT fietscomputer
Front, TT & stuurpen mount
USB kabels
Bevestigingsmateriaal
Handleiding

ELEMNT BOLT

239,-

 

STATS

 • Accuduur
 • Functies
 • Aerodynamica
 • Gebruiksvriendelijkheid

EIGENSCHAPPEN

2,2 inch scherm (55,9 mm)
60 gram
Oplaadbare batterij (tot 15 uur)
Waterdicht tot 1,5 m (IPX7)
Geintergreerde hoogtemeter en GPS
1 rij LED indicatie

CONNECTIVITY

BTLE sensoren: HF, snelheid- en cadans en vermogen
ANT+ sensoren: HR, snelheid, cadans, elektronisch schakelen en Muscle Oxygen
ANT+ FE-C controle
Wi-Fi
Vanaf iPhone 4S of Android 4.3 (BT Smart)

KENMERKEN

App setup
Telefoonnotificaties
Live tracking
Autosynchronisatie (3rd parties)
Quicklook LED indicatie
Perfect view Zoom
Take-me-anywhere navigatie
Turn-by-turn
Terug naar de start
Wereldkaart (preloaded)
Strava Segments
KICKR Controle
Geplande trainingen

IN DE DOOS

WAHOO ELEMNT BOLT fietscomputer
Front & stuurpen mount
USB kabels
Bevestigingsmateriaal
Handleiding

ELEMNT MINI

89,-

 

STATS

 • Accuduur
 • Functies
 • Aerodynamica
 • Gebruiksvriendelijkheid

EIGENSCHAPPEN

1,8 inch scherm (45,7 mm)
31 gram
Knoopcel (tot 12 maanden)
Waterdicht tot 1,5 m (IPX7)

CONNECTIVITY

Bluetooth: Wahoo Tickr, snelheids- en cadanssensoren
ANT+: Wahoo Tickr, snelheids- en cadanssensoren
Vanaf iPhone 4S of Android 4.3 (BT Smart)

KENMERKEN

App setup
Telefoonnotificaties
Live tracking
Autosynchronisatie (3rd parties)

IN DE DOOS

WAHOO ELEMNT MINI fietscomputer
WAHOO snelheids- en cadanssensor
Stuurpen Mount
Bevestigingsmateriaal
Handleiding