Selecteer een pagina

ALLE FEITEN OP EEN RIJ


Land: Nederland
Provincie: Groningen
Gemeenten: Appingedam, Bedum, Ten Boer, Eemsmond
Wegdek: Verhard, Fietspaden, Openbare weg
Routetype: Lekker doorrijden
Bij windrichting: oost, west
In jaargetijde: Lente, Zomer, Herfst

Afstand: 59 kilometers
Fietstijd: 142 minuten (25km/h)
118 minuten (30km/h)
101 minuten (35km/h)

Ik wil deze route rijden! DOWNLOAD ROUTE

WV Bedum Clubroute – Midzomertocht

WV Bedum rijdt ieder jaar een Midzomertocht. Voor 2018 werd deze route uitgekozen. Een prachtige ronde vanuit Bedum naar Appingedam en terug. Vanuit Bedum wordt in noordoostelijke richting vertrokken richting Middelstum. Over het Hogeland loopt de route door naar Huizinge en Westeremden, de Groeve (Gr) en Terhorn. De laatste twee zijn meer gehuchten dan plaatjes te noemen. Vanuit hier is het richting terp van Leermens en Oosterwijtwerd.

De stad Appingedam wordt vervolgens geschampt waarna de route zich alweer in westelijke richting buigt. Vanaf het Damsterdiep wordt het gebied tussen het diep en Eemskanaal aangedaan. Een prachtige omgeving waar weinig tot geen verkeerd komt, behalve een verdwaalde fietser of bestemmingsverkeer. Heerlijk fietsen dus tot het kleine dorpje Woltersum aangedaan wordt. Vanuit hier is het via Ten Boer en Sint Annen richting Bedum, maar niet zonder nog een lusje te rijden langs Noordwolde.

Over WV Bedum

WV Bedum is een jonge vereniging die is opgericht in 2014. Inmiddels hebben we meer dan 40 leden door ambities op verschillende vlakken. Naast gezellig met elkaar fietsen wil WV Bedum meer zijn dan een standaard toervereniging. Een vereniging  tussen een toervereniging en een wedstrijdvereniging in.

Stadsrechten

In tegenstelling tot Groningen (Stad) heeft Appingedam wel stadsrechten van oudsher. Appingedam is een middeleeuws stadje met een roerige geschiedenis. Veel hiervan is bewaard gebleven en daar zijn de inwoners trots op. Zo is de ‘buurbrief’ met daarin de rechtsregels van de Zeven Vrije Frieslanden, in 1327 bekrachtigd in een vergadering van de Upstalsboom te Aurich, in het archief van de gemeente bewaard gebleven.

De historie beleef je vandaag de dag nog steeds in Appingedam. Het vele water en de haven brengen sfeer in de stad. De oude historische binnenstad laat een onuitwisbare indruk achter. Appingedam is bij uitstek een plek die je heel goed vanaf het water kunt verkennen. Kano onder de beroemde hangende keukens door en maak een stop bij de nieuwe Jachthaven. Deze haven ligt in het centrum van de stad, midden in het Overdiep. In de middeleeuwen was Appingedam hoofdplaats van het Friese gewest Fivelingo en werd er handel gedreven met Noord-Duitsland en het Oostzee-gebied, Scandinavië en Westfalen. Appingedam was een belangrijk regionaal marktcentrum en haven. De rijkdom die in deze periode werd opgebouwd is nog terug te zien in de architectuur en de geschiedenis van de stad die in Museum Stad Appingedam wordt verbeeld.

De imposante Nicolaikerk en het Raadhuis, in 1630 gebouwd in renaissancestijl, de monumentale Solwerderstraat en natuurlijk het Damsterdiep met de mooie bruggetjes en hangende keukens zijn de belangrijkste trekkers van Appingedam.
De vaarrecreatie komt tot ontwikkeling. Mede dankzij de openstelling van het Damsterdiep-vaarcircuit trekt de pleziervaart aan.

Cycling Espresso Groningen

Fiets mee

Nog meer Groningen leren kennen? Fiets dan vrijblijvend en gratis mee met Cycling Espresso Groningen. Wel hebben we een paar spelregels. We fietsen onder het motto 'samen uit, samen thuis', zodat iedereen mee kan komen. Daarnaast zijn een helm en goedwerkende racefiets verplicht om mee te mogen rijden.

Startlocatie

Doppio Espresso Groningen
Adres: Brugstraat 6
CE-Deal: Knipkaart voor 10€
Email: Groningen@cyclingespresso.nl

Tijden

Verzamelen: vanaf 10.30 uur
Vertrek: stipt 11.11 uur
Ritduur:  ~ 2.00 – 2:30 uur

Data 2017

December: 17 & 31

Data 2018

Januari: 14 & 28
Februari: 11 & 25
Maart: 11 & 25
April: 8 & 22
Mei: 6 & 20
Juni: 3 & 17
Juli: 1, 15 & 29
Augustus: 12 &26
September: 9 & 23
Oktober: 7 & 10
November: 4 & 18
December: 2, 16 & 30