Selecteer een pagina

ALLE FEITEN OP EEN RIJ


Land: Nederland
Provincie: Overijssel
Gemeenten: Kampen, Staphorst, Zwartewaterland, Zwolle
Wegdek: Openbare weg
Routetype: Toeren
Bij windrichting: zuid-west
In jaargetijde: Lente, Zomer, Herfst

Afstand: 51 kilometers
Fietstijd: 122 minuten (25km/h)
102 minuten (30km/h)
87 minuten (35km/h)

Ik wil deze route rijden! DOWNLOAD ROUTE

Wilfred’s Cycling Espresso Zwolle Rit 1

Op 27 april 2014 was de eerste rit van Cycling Espresso Zwolle. Na de start in Groningen mee gemaakt te hebben besloot Wilfred dat hij Cycling Espresso wel in Zwolle wilde starten. En zo geschiede. Met een aantal rijders uit Groningen werd er afgereisd naar het zuiden om daar aan te sluiten bij deze eerste rit. Nu dik 80 ritten verder zwaait Wilfred af en bedanken wij hem met deze eerste Zwolse route hier op de website. Met 57 kilometer is het een schitterende ronde vanaf de Doppio in het centrum van Zwolle.

Vanuit het centrum van Zwolle verlaat de route de stad via de oostkant. Hierbij wordt onder meer het Vegtlusterbos gepasseerd en is er een korte ontmoeting met de A28. Deze wordt snel achter gelaten om Hasselt via de verschillende dijkweggetjes langs de Overijsselse Vecht te bereiken. Door Hasselt fietsende is daar de volgende dijkweg naar Genemuiden en fiets je langs Zwarte Water, de naam heeft naar alle waarschijnlijkheid niets met de kleur van het water te maken, maar is een verbastering op zwet (grens).

Bij het inrijden van Genemuiden kom je op het industrieterrein terecht en daar overheen gaande wordt de stad verder rechts gelaten. De randweg is de leidraad naar Kamperzeedijk Oost en West. Deze weg brengt je tot in IJsselmuiden en vervolgens in Kampen en rijdt je over de kade langs de IJssel. Om terug te komen in Zwolle hoef je geen navigatie wonder te zijn en en is het vrijwel geheel rechtdoor tussen de weilanden en akkers, met als laatste dorp op de route voor je terug bent ’s Heerenbroek.

Achterweg

De Achterweg in Genemuiden is één van de weinige wegen in Nederland waar een rookverbod geldt. Dit komt doordat er in het verleden vele hooibergen tussen de woningen stonden. Doordat er gerookt werd gingen zo doende ook met regelmaat grote delen in de stad in vlammen op. Zo ook in 1740, dat was des tijds de aanleiding was voor het instellen van het rookverbod op de openbare weg. Tegenwoordig zijn de hooibergen verdwenen en woningen en schuren voor in de plaats gekomen. Op een enkele plek in de straat is het verleden nog enigszins terug te zien.