Selecteer een pagina

ALLE FEITEN OP EEN RIJ


Land: Nederland
Provincie: Groningen
Gemeenten: Groningen, Winsum, Zuidhorn
Wegdek: Verhard, Fietspaden, Openbare weg
Routetype: Toeren
Bij windrichting: noord, noord-oost, oost
In jaargetijde: Lente, Zomer, Herfst

Afstand: 47 kilometers
Fietstijd: 113 minuten (25km/h)
94 minuten (30km/h)
81 minuten (35km/h)

Ik wil deze route rijden! DOWNLOAD ROUTE

Vette Ronde om de kerk

De route van de tweede Cycling Espresso Groningen rit gaat in noord-westelijke richting vanuit de stad. Om snel de stad uit te komen loopt de route langs het Zernike alvorens het Van Starkenborghkanaal over gestoken wordt. Na een stuk over de Koningslaagte wordt het Reitdiep gekruist bij Wierumerschouw. Iets verderop slaat de route af over het terp van Oostum naar Garnwerd om bij de molen linksaf te slaan. Net voorbij het bordje van de bebouwdekom wordt afgeslagen naar Aduarderzijl en kronkelt de weg zich langs de Allersmaborg naar Ezinge en van daar naar Saaksum, Oldehove en Niehove.

Hier is het hoogtepunt van de route midden in het dorp. Na een klein stuk heen-en-terug wordt de weg weer opgepakt richting Balmahuizen en via de Frieschestraatweg naar Noordhorn en het Van Starkenborghkanaal. Vlak voor Dorkwerd wordt het kanaal overgestoken en is het een streep richting stad en over het Zernike naar het centrum. Met een kleine 50 kilometer is dit een heerlijke ronde door de Provincie Groningen met onderweg wat ‘klimmen en dalen’. Wil je optimaal van de wind gebruik maken dan kan je het beste met ooster- tot noorderwind erop uit trekken in de lente tot en met de vroege herfst.

Het Reitdiep

Midden op het platteland van Groningen ligt Niehove. Tijdens de tweede rit van Cycling Espresso Groningen zochten we het prachtige klein dorpje op. Van verre is Niehove al te zien doordat de kerk die midden in het dorp staat op een terp gelegen is. En bij de kerk moet je wezen voor het hoogtepunt van deze route. De doorgaande weg loopt net buiten het ‘centrum’ en daarom is het even opletten waar je af moet slaan, want voor je het weet ligt Niehove alweer achter je.

Heb je de eerste afslag gemist dan is er nog een herkansing vlak voor je het dorp uitrijdt. Ben je eenmaal bij de kerk dan kan je hier je stuurmanskunst testen. Rondom de kerk ligt een kleine klinker weg die met een beetje fantasie precies rond is. Ideaal om een even wat beschutting te zoeken tegen de wind die altijd waait in Groningen en een paar rondjes te draaien alvorens je weer richting stad gaat.

VetteMedia

Liefde voor wielrennen

Vette Media ofwel Kevin de Vette is als fietser van het eerste uur betrokken bij Cycling Espresso. Naast het feit dat hij deze website gebouwd heeft is hij de eerste die een route geadopteerd heeft. Natuurlijk blijft het daar niet bij, want ook het onderhoudt neemt hij voor zijn rekeningen. Als wielrenner reed Kevin vroeger regelmatig een amateur koers, veelal in het zuiden van het land. En hoewel hij minder vaak op de fiets zit is zijn liefde voor wielrennen en alles wat ermee te maken heeft onverminderd groot!

Contact

vettemedia
Friesestraatweg 18-5
9718NH Groningen

050 28 05 255
hallo@vettemedia.nl