Selecteer een pagina

ALLE FEITEN OP EEN RIJ


Land: Nederland
Provincie: Groningen
Gemeenten: Appingedam, Delfzijl, Groningen, Loppersum, Slochteren
Wegdek: Verhard, Fietspaden, Openbare weg
Routetype: Toertocht, Lekker doorrijden, Toeren
Bij windrichting: zuid-west
In jaargetijde: Lente, Zomer, Herfst

Afstand: 78 kilometers
Fietstijd: 187 minuten (25km/h)
156 minuten (30km/h)
134 minuten (35km/h)

Ik wil deze route rijden! DOWNLOAD ROUTE

Vanuit Delfzijl naar Stad

Met net geen 80 kilometer is dit een ronde vanuit Deflzijl naar Groningen en terug. Het startpunt van de route ligt aan het Damsterdiep dat, hoe kan het ook anders, van Delfzijl naar Groningen loopt. Met het water als geleide gaat de route richting Stad. De eerste plaatsen die worden aangedaan zijn Appingedam en Wirdum.  Bij Garrelsweer scheiden de wegen tijdelijk doordat het Hoeksemeer van dichterbij wordt bekeken. De hereniging is al snel doordat via Woltersum naar Ten Boer wordt gereden. Vanaf daar tot aan Groningen gaan de route en het Damsterdiep weer samen op.

In de stad worden stoplichten zolang mogelijk gemeden door via Kardinge de stad in te rijden. In de Nieuwe Ebbingestraat tref je de eerste stoplichten en er volgen nog een paar tijdens het lusje in Groningen. Na de Sontbrug te zijn overgestoken gaan we naar Denemarken. Dit ligt gelukkig dichterbij dan het klinkt. Op de weg naar Slochteren wordt de afslag genomen bij Lageland om vervolgens naar Schildwolde te fietsen. Vlak daarvoor ligt Denemarken.

Zonder duidelijke fysieke scheiding rijdt je zo van het ene dorp naar het andere dorp. In dit geval is dat Hellum alwaar we de weg naar het Schildmeer nemen en zodoende ook naar Steendam gaan. Het laatste dorp met zijn eigen kerkje voor de eindstreep in Delfzijl is Tjuchem. In de laatste 10 kilometer van de route is er weinig beschutting en als de wind goed staat is het makkelijk naar huis trappen.

Zeevaartschool Abel Tasman

In Delfzijl aan de Abel Tasmanstraat staat de voormalige zeevaartschool, die in de loop van zijn leven verschillende namen heeft gehad. In de laatste wijziging is het veranderd naar Zeevaartschool Abel Tasman, in 1856 is de zeevaartschool al opgericht, maar stond toen elders. Het huidige gebouw is iets jonger en is gebouwd in 1930. De bouwstijl is geïnspireerd op de Amsterdamse School, te zien aan het  vele gebruik van bakstenen en de kenmerkende ramen voor deze stijl.

Abel Tasman in de provincie Groningen geboren was een ontdekkingsreiziger in de 17e eeuw. In dienst van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) was het zijn taak Nieuw-Holland (Australië)  te verkennen, voor nieuwe handelsplaatsen en routes. Volgens de VOC is dit mislukt omdat hij voornamelijk de kust van Australie in kaart heeft gebracht en maar weinig aan land is gegaan om dat goed te verkennen. Zoals het vaker gaat met ontdekkingen is per vergissing op één van zijn reizen Nieuw Zeeland toen ook ontdekt.

Foto’s: m66roepers

Cycling Espresso Groningen

Fiets mee

Nog meer Groningen leren kennen? Fiets dan vrijblijvend en gratis mee met Cycling Espresso Groningen. Wel hebben we een paar spelregels. We fietsen onder het motto 'samen uit, samen thuis', zodat iedereen mee kan komen. Daarnaast zijn een helm en goedwerkende racefiets verplicht om mee te mogen rijden.

Startlocatie

Doppio Espresso Groningen
Adres: Brugstraat 6
CE-Deal: Knipkaart voor 10€
Email: Groningen@cyclingespresso.nl

Tijden

Verzamelen: vanaf 10.30 uur
Vertrek: stipt 11.11 uur
Ritduur:  ~ 2.00 – 2:30 uur

Data 2017

December: 17 & 31

Data 2018

Januari: 14 & 28
Februari: 11 & 25
Maart: 11 & 25
April: 8 & 22
Mei: 6 & 20
Juni: 3 & 17
Juli: 1, 15 & 29
Augustus: 12 &26
September: 9 & 23
Oktober: 7 & 10
November: 4 & 18
December: 2, 16 & 30