Selecteer een pagina

ALLE FEITEN OP EEN RIJ


Land: Nederland
Provincie: Utrecht
Gemeenten: Amersfoort, Leusden, Soest, Utrechtse Heuvelrug, Woudenberg, Zeist
Wegdek: Verhard, Fietspaden, Openbare weg
Routetype: Toeren
Bij windrichting: zuid
In jaargetijde: Lente, Zomer, Herfst, Winter

Afstand: 68 kilometers
Fietstijd: 163 minuten (25km/h)
136 minuten (30km/h)
117 minuten (35km/h)

Ik wil deze route rijden! DOWNLOAD ROUTE

Vanuit Amersfoort over de Utrechtseheuvelrug

Vanuit Amersfoort nabij het stadhuis is dit een fietsronde van onder nabij de 67 kilometers in zuidelijke richting. Nadat Amersfoort is verlaten, wordt er een kort stuk paralel met de snelweg gereden om op de kruising met de Arnhemseweg deze te volgen door en langs de rand van Leusden. Wanneer deze weg gevolgd zou worden zou je direct en dwars door Woudenberg komen. Er wordt gekozen om het fietspad te verlaten en tussen de bomen door langs Scherpenzeel en de oostkant van Woudenberg zuidwaarts te gaan en zo bij het Amerongsebos de eerste heuvel aan te bedwingen. Tevens de hoogste heuvel van de Utrechtse Heuvelrug en dus ook op deze route.

In Amerongen sla je rechts af naar Leersum, om even buiten Leersum met een extra lusje voor Doorn. Hiermee rijdt je de Heuvelrug wederom op met als cadeautje twee extra heuveltjes vlak achter elkaar. Terug op de weg naar Doorn is het eenvoudig het fietspad volgen naar Driebergen en Zeist. Bij Zeist gaat de route echter niet dwars door het dorp maar er voornamelijk om heen. Net buiten Zeist vindt je al snel Soesterberg en deze route brengt je dwars over de oude militaire vliegbasis. Wanneer het terrein is verlaten sta je in Soest en bij het spoor wordt het fietspad gekozen dat terug leidt naar Amersfoort en zit het de ronde langs en over de Utrechtse heuvelrug er op.

DE UTRECHTSE HEUVELRUG

De Utrechtse Heuvelrug loopt globaal van het Gooimeer nabij Huizen tot aan de Nederrijn Grebbebergen (bij Rhenen). Deze zandrug is ontstaan tijdens de voorlaatste ijstijd. Na de laatste ijstijd veel bosgroei geweest, waar ook vandaag de dag veel van is over gebleven. Na de veluwe is dit het meest bosrijke gebied van Nederland. De bossen die op dit nationale park staan zijn onder andere, het Kaapsebos en het Amerongsebos, met de Amerongseberg, de hoogste heuvel met ruim 69 meter.

De Utrechtse Heuvelrug is een prachtig natuurgebied, maar kent daarnaast ook veel militair erfgoed en er zijn ook vele kastelen en landgoederen in of in de buurt te vinden. Militair erfgoed is onder meer Park vliegbasis Soesterberg waar nu een fietspad loopt over de vroegere start- en landingsbaan van de vliegbasis.

Bij Grebbeberg is een militair ereveld te vinden. “ De grootste veldslag van Nederlandse militairen in WOII voltrok zich op de Grebbeberg. Hier hielden slecht bewapende, ongeoefende mannen drie dagen stand tegen een overmachtige en nietsontziende tegenstander. Militair Ereveld Grebbeberg is de laatste rustplaats voor meer dan 800 militairen en 1 burger die zijn gesneuveld tijdens de Tweede Wereldoorlog.”* Uit een verder verleden de piramide van Austerlitz, te vinden in Woudenberg. De piramide is begin 19e gebouwd als militair eerbetoon aan Napoleon.

Dat het gebied (vroeger) populair was onder de de edellieden en mensen van adel blijkt wel aan het aantal landgoederen en kastelen dat op en om de heuvelrug te vinden is. Bij Leersum is Parc Broekhuizen te vinden.  Dit kasteel heeft een historie die terug gaat tot begin 15e eeuw, begin 20e eeuw is het volledig  afgebrand, waarna is het in dezelfde stijl direct is herbouwd.

Of in Zeist waar Slot Zeist staat dat zijn oorsprong vindt in de 17e eeuw. Begin van deze eeuw stond er een vervallen kasteel waarna het door Willem Adriaan van Nassau werd gekocht. In zijn opdracht is het het huidige slot ook gebouwd. Het ontwerp van het slot is afkomstig van Jacobus Roman. Door de tijd heen zijn is er in en om het slot veel gebeurd. Bij één van den laatste restauratie rond de jaren ’60 is het terug gebracht in zijn originele staat, wel voldoende aan de toen geldende technische eisen.**

Fiets er vrolijk rond en er komt vanzelf iets op je pad wat je interesseert.

*http://www.opdeheuvelrug.nl
**https://www.slotzeist.nl/

Foto’s: E. Dronkert

Cycling Espresso Amersfoort

Fiets mee

Nog meer van Amersfoort leren kennen? Fiets dan vrijblijvend en gratis mee met Cycling Espresso Amersfoort. Wel hebben we een paar spelregels. We fietsen onder het motto 'samen uit, samen thuis', zodat iedereen mee kan komen. Daarnaast zijn een helm en goedwerkende racefiets verplicht om mee te mogen rijden.

Startlocatie

Mechanieker Amersfoort
Adres: Oude Fabriekstraat 13
Email: Amersfoort@cyclingespresso.nl

Tijden

Verzamelen: vanaf 10.30 uur
Vertrek: stipt 11.11 uur
Ritduur:  ~ 2.00 – 2:30 uur

Data 2018

Januari: Winterstop
Februari: Winterstop
Maart: Winterstop
April: 8 & 22
Mei: 6 & 20
Juni: 3 & 17
Juli: 1, 15 & 29
Augustus: 12 &26
September: 9 & 23
Oktober: 7 & 10
November: 4 & 18
December: 2, 16 & 30