Selecteer een pagina

ALLE FEITEN OP EEN RIJ


Land: Nederland
Provincie: Groningen
Gemeenten: Appingedam, Bedum, Eemsmond, Groningen, Loppersum, De Marne, Winsum, Zuidhorn
Wegdek: Verhard, Fietspaden, Openbare weg
Routetype: Toertocht
Bij windrichting: noord, zuid
In jaargetijde: Lente, Zomer, Herfst

Afstand: 114 kilometers
Fietstijd: 274 minuten (25km/h)
228 minuten (30km/h)
195 minuten (35km/h)

Ik wil deze route rijden! DOWNLOAD ROUTE

TKP Tocht Van Groningen

Het succes van de eerste editie kwam voort uit het enthousiasme van de deelnemers, de sponsoren en de vele vrijwilligers die meehielpen om 9 september 2012 tot een geweldige dag te maken. Dit was een goede stimulans voor de organisatie om door te zetten. In 2013 werd de TKP Tocht van Groningen een groter en professioneler evenement. Ondanks het slechte weer op 8 september 2013 was de tocht met 500 deelnemers uitverkocht, de factoren voor het succes waren dezelfde als een jaar eerder. Achter het oude postkantoor aan de Munnekeholm speelden de optredende artiesten tijdens de barbecue zelfs de regen weg. Onder het genot van een drankje werden de sterke verhalen over het afzien van de dag uitgewisseld door enthousiaste deelnemers, vrijwilligers, gasten en buurtbewoners.

Voor de derde editie van de TKP Tocht van Groningen werd het Finishdorp ingericht op de Vismarkt. Dit was voor de organisatie een grote stap richting het doen ontstaan van een echte Groningse wielertraditie vanuit het hart van Groningen stad. Met ruim 1100 deelnemers die onder andere dwars door het UMCG fietsten om aandacht te vragen voor het UMCG Kankerresearchfonds was het een groot succes. In 2015 werd er wederom gestart op de Vismarkt van Groningen. Na het UMCG van binnen bekeken te hebben trokken de deelnemers massaal het Groninger land in. Na afloop bleef het nog lang gezellig op de Vismarkt.

Vanaf medio 2013 is TKP Pensioenbeheer bij de tocht betrokken als hoofdsponsor. Vanaf dat moment werd TKP Tocht van Groningen als naam gevoerd. De stichting wil door de samenwerking met TKP en de andere partners de beoogde groei bewerkstelligen. Hierbij staan altijd het wielrennen, gezelligheid en de stad en provincie Groningen centraal. Wij zijn verheugd dat er jaarlijks nieuwe partners van de Tocht van Groningen bij komen. Zo is de Tocht van Groningen in 2013 een samenwerking aangegaan met het UMCG Kanker Research fonds en in 2016 met Stichting het Groninger Landschap. 2016 een nieuwe locatie: De Grote Markt van Groningen. We willen niet meer weg, wat een sfeer, wat een locatie aan de voet van de Martinitoren.

Over deze tocht

In juni 2012 werd het idee voor een wielertocht in Groningen bedacht door Homme Bosma en Joost Groot. Gezeten aan de bar vonden zij het vreemd dat stad Groningen geen eigen wielertocht had. Vervolgens werd besloten om dit hiaat in het Groningse leven dan maar zelf op te vullen door met een groep vrienden een tocht te rijden. De rest, dat is geschiedenis!

Statistieken

Afstanden
37,5 / 80 / 110 / 160 / 330
Georganiseerd sinds
2011
Aangesloten bij
NTFU

Langs de dijk

Noordpolderzijl is een van de meest noordelijk punten van Nederland. Het is een prachtige plek om even een kijkje op de dijk te nemen of even bij te tanken op het terras. Op de dijk kan je naast het vaste land van Duitsland ook het eiland Borkum zien liggen. Maar ook Schiermonnikoog en de Rottemerplaat zijn te zien bij helder weer. Velen rijden de 3 kilometer naar Noordpolderzijl en draaien daar weer om en rijden weer terug. Maar bij deze route volgt de route de dijk.

Het is zowel mogelijk om aan de binnen- als buitenzijde van de dijk te rijden. Rij je langs de buitenzijde dan zul je wel af en toe van de fiets moeten om een hekje open te doen. Slalommen zal ook tot je vaardigheden moeten behoren, want er ligt redelijk wat schapen poep. Maar als je dit voor lief neemt of weet te ontwijken dan is dit wel een schitterend stukje fietsen waar je je even helemaal in een andere wereld waant! Een echte aanrader.

Foto’s: Sjaak Kempe

Cycling Espresso Groningen

Fiets mee

Nog meer Groningen leren kennen? Fiets dan vrijblijvend en gratis mee met Cycling Espresso Groningen. Wel hebben we een paar spelregels. We fietsen onder het motto 'samen uit, samen thuis', zodat iedereen mee kan komen. Daarnaast zijn een helm en goedwerkende racefiets verplicht om mee te mogen rijden.

Startlocatie

Doppio Espresso Groningen
Adres: Brugstraat 6
CE-Deal: Knipkaart voor 10€
Email: Groningen@cyclingespresso.nl

Tijden

Verzamelen: vanaf 10.30 uur
Vertrek: stipt 11.11 uur
Ritduur:  ~ 2.00 – 2:30 uur

Data 2017

December: 17 & 31

Data 2018

Januari: 14 & 28
Februari: 11 & 25
Maart: 11 & 25
April: 8 & 22
Mei: 6 & 20
Juni: 3 & 17
Juli: 1, 15 & 29
Augustus: 12 &26
September: 9 & 23
Oktober: 7 & 10
November: 4 & 18
December: 2, 16 & 30