Selecteer een pagina

ALLE FEITEN OP EEN RIJ


Land: Nederland
Provincie: Friesland, Groningen
Gemeenten: Dongeradeel, Kollumerland en NieuwkruislandGroningen, De Marne, Winsum, Zuidhorn
Wegdek: Verhard
Routetype: Sight Seeing
Bij windrichting: noord, west, noord-west
In jaargetijde: Lente, Zomer, Herfst

Afstand: 100 kilometers
Fietstijd: 240 minuten (25km/h)
200 minuten (30km/h)
171 minuten (35km/h)

Ik wil deze route rijden! DOWNLOAD ROUTE

Rondom het Lauwersmeer

Voor de wielrenners rond om de stad is dit een klassieker met ongeveer 100 kilometer. Deze klassieke ronde zal van persoon tot persoon iets wat verschillen. De route start door naar Garnwerd te gaan over de Wierumerschouw en langs Oostum. Vanaf Garnwerd liggen Feerwerd, Ezinge en Saaksum op een rij. Hierna gaat het een heel stuk richting de kust en komt de route door Warfhuizen, Wehe den Hoorn en Kloosterburen. Kloosterburen heeft sinds 1970 een carnavalsvereniging en is de meest noordelijke plaats in Nederland waar carnaval wordt gevierd. Bijna tegen Kloosterburen aan liggen Kruisweg en Hornhuizen. Van waaruit het nog een paar kilometer door de polder is om de kustweg te bereiken. Hier rijdt je achter de dijk richting Lauwersoog.

Wanneer je de dijk op rijdt, is aan de overkant van de zee Schiermonnikoog zichtbaar. Net buiten Lauwersoog gaat het over de Cleveringsluizen, waar ook de provinciegrens ligt, naar Oostmahorn  alwaar over de dijk gefietst kan worden met een prachtig uitzicht over het Lauwersmeer. Eenmaal het meer wat achterlatend zijn de zijldorpen (een zijl is een spuisluis, dus dit zijn dorpen die (vroeger) een spuisluis hadden) Ezumazijl en Dokkumer Nieuwe Zijlen de volgende dorpen op de route. Via Kollumpomp gaat het weer naar de provincie Groningen en wordt deze nabij Pieterzijl weer overgestoken. Het laatste zijl dorp is Kommerzijl, van waaraf Niehove en Noordhorn worden gezocht om uiteindelijk via Dokwerd weer terug in de stad Groningen te komen

Stops onderweg

Cycling Espresso startlocatie Holtbar Conceptstore

HOLTBAR

Oude Kijk in ’t Jatstraat 20, Groningen
In deze “cool and collected” shop en koffiebar vind je niet alleen de lekkerste koffie, je vindt hier ook een frisse mix van (woon)accessoires, stationery, beauty, kleding, boeken en sieraden.

EISSESHOF

Kerkstraat 4, Niehove
Het bekende café van Niehove, café Eisseshof, stamt uit de 17e eeuw. Tegenwoordig kan je er de beste Indonesische hapjes krijgen.

Lauwersmeer

Het Lauwersmeer is een relatief jong meer. Tot 1969 was het de Lauwerszee en stond het in open verbinding met de Waddenzee.  Destijds is er een dam gebouwd omdat men bang was voor overstromingen. In de dam zitten 3 bouwwerken en in elke constructie zitten vier spui kanalen. Van zout water toen het nog een open verbinding had met zee is het het na de afsluiting langzaam veranderd in brak water en uiteindelijk een zoetwatermeer.

De natuur heeft zich hier ook hier in kunnen meeveranderen. Door de afsluiting kwamen de hoger gelegen delen van de zee bodem droog te liggen, een gedeelte is landbouwgrond geworden, het grootste deel is aan de natuur gelaten. Hier heeft de natuur zich vrij kunnen ontwikkelen, wat weer aantrekkelijk was voor een groot aantal verschillende broed- en watervogels. Om er een paar te noemen, de Visdief, Houtsnip, Snor, Baardman, Slechtvalk, IJseend, Alk, Visarend, Pestvogel en Waterpieper. Dit zijn wel de vogels met de leukste namen volgens ons, het is echter slechts een klein aantal van de vele verschillende soorten vogels die er zitten of in hun trek passeren.

Uiteraard is er ook wild dat leeft wild als konijnen, hazen, reeën, vossen. Dat is boven water. Van het onderwater leven is ook daguitje te maken, aangezien dit  doorgaans erg lastig vanaf de fiets te zien is.  Probeer de verschillende soorten maar eens te herkennen op de fiets. Tegenwoordig is het een nationaal park, dit is pas sinds het begin van dit millennium, 2003 om exacter te zijn.  En een schitterend gebied om doorheen te rijden.

Foto’s: Sjaak Kempe

Cycling Espresso Groningen

Fiets mee

Nog meer Groningen leren kennen? Fiets dan vrijblijvend en gratis mee met Cycling Espresso Groningen. Wel hebben we een paar spelregels. We fietsen onder het motto 'samen uit, samen thuis', zodat iedereen mee kan komen. Daarnaast zijn een helm en goedwerkende racefiets verplicht om mee te mogen rijden.

Startlocatie

Doppio Espresso Groningen
Adres: Brugstraat 6
CE-Deal: Knipkaart voor 10€
Email: Groningen@cyclingespresso.nl

Tijden

Verzamelen: vanaf 10.30 uur
Vertrek: stipt 11.11 uur
Ritduur:  ~ 2.00 – 2:30 uur

Data 2017

December: 17 & 31

Data 2018

Januari: 14 & 28
Februari: 11 & 25
Maart: 11 & 25
April: 8 & 22
Mei: 6 & 20
Juni: 3 & 17
Juli: 1, 15 & 29
Augustus: 12 &26
September: 9 & 23
Oktober: 7 & 10
November: 4 & 18
December: 2, 16 & 30