Selecteer een pagina

ALLE FEITEN OP EEN RIJ


Land: Nederland
Provincie: Friesland
Gemeenten: Súdwest-Fryslân
Wegdek: Verhard, Fietspaden, Openbare weg
Routetype: Toeren
Bij windrichting: zuid-west
In jaargetijde: Lente, Zomer, Herfst, Winter

Afstand: 36 kilometers
Fietstijd: 86 minuten (25km/h)
72 minuten (30km/h)
62 minuten (35km/h)

Ik wil deze route rijden! DOWNLOAD ROUTE

Rondje Súdwest-Fryslân Copy

De Start van deze route ligt nabij de Waterpoort van Sneek. Door en min of meer om heen te rijden wordt via het Martiniplein en de Stationstraat de richting van IJlst gezocht. Over de mooi dijkweggetjes en de grote doorgaande weg naar IJlst letterlijk links laten liggend. Aan het einde van deze weg afslaande naar Oosthem wordt deze weg gevolgd tot er linksaf naar Wolsum gereden kan worden.  Na Oosthem wordt ook Westhem aangedaan.  Wanneer je langs de Aldegaaster Brekken rijdt ben je ook zit je ook al zowat in Oudega. Met een kleine omweg waarbij Gaastmeer net niet ingereden wordt gaat het naar Heeg en Osingahuizen. Terwijl je vanuit de richting Gaastmeer richting Heeg rijd je met links de Idzegaaster Poel en rechts het Hegemeer. Op een mooie dag fiets je bijna letterlijk tussen de (zeil)bootjes door. Vervolgens is Hommerts de plek waar de terugweg naar Sneek wordt genomen.

PALINGAAK HEEG

In Heeg licht de palingaak Kornerliske Ykes II, dit is een in 2009 gebouwde replica van het soort schip dat vroeger werd gebruikt voor het transport van paling naar Londen. Vanaf de 17e eeuw waren de Friezen die naar Londen voeren om met de palingaken vol levende paling om die daar te verhandelen. Nabij London Bridge hadden zij een eigen vrije ligplaats de “Dutch Mooring”.  Dit was te danken aan de hulp bij een grote  brand in 1666 In Londen en de hulp bij het bestrijden van een pest epidemie daarna. *

Begin 20e eeuw kwam de handel tot een einde. Doordat de scheepvaart motoriseerde en daarmee het water ook vervuilden, was de sterfte onder de paling steeds hoger.  Na de Tweede Wereldoorlog was er geen palingaak meer over.

* Bron : Palingaak

Foto’s: Mojo Jojo & Heribert Bechen

Cycling Espresso Sneek

Fiets mee

Nog meer van Sneek leren kennen? Fiets dan vrijblijvend en gratis mee met Cycling Espresso Sneek. Wel hebben we een paar spelregels. We fietsen onder het motto 'samen uit, samen thuis', zodat iedereen mee kan komen. Daarnaast zijn een helm en goedwerkende racefiets verplicht om mee te mogen rijden.

Startlocatie

Royaal Belegd
Adres: Lemmerweg 4
Email: Sneek@cyclingespresso.nl

Tijden

Verzamelen: vanaf 10.30 uur
Vertrek: stipt 11.11 uur
Ritduur:  ~ 2.00 – 2:30 uur

Data 2018

Januari: Winterstop
Februari: Winterstop
Maart: 11 & 25
April: 8 & 22
Mei: 6 & 20
Juni: 3 & 17
Juli: 1, 15 & 29
Augustus: 12 &26
September: 9 & 23
Oktober: 7 & 10
November: 4 & 18
December: 2, 16 & 30