Selecteer een pagina

ALLE FEITEN OP EEN RIJ


Land: Nederland
Provincie: Gelderland, Utrecht
Gemeenten: Barneveld, Nijkerk, PuttenAmersfoort
Wegdek: Verhard, Fietspaden
Routetype: Toeren
Bij windrichting: noord-oost
In jaargetijde: Lente, Zomer, Herfst, Winter

Afstand: 56 kilometers
Fietstijd: 134 minuten (25km/h)
112 minuten (30km/h)
96 minuten (35km/h)

Ik wil deze route rijden! DOWNLOAD ROUTE

Rondje Op Stand – Kasteel Oldenaller

Met 56 kilometer vanuit het hart van Amersfoort wordt via de Bloemendalsestraat de ronde begonnen. Vlak voordat voor de tweede keer het water wordt overgestoken gaat de route tussen tweede oude Joodse begraafplaatsen door. Aan de rechterzijde is de Al Mee Menoechot de oudste begraafplaats. Hier werden de eerste Joodse bewoners van de stad begraven. Over de beek is het spoor, aan de linkerhand, tot voorbij de sportvelden de metgezel.

Eenmaal onder de A28 door wordt het mooie geasfalteerd fietspad naar Nijkerkerveen en Nijkerk gevolgd. Enigszins bijzonder voor Nederland, vlak buiten Nijkerk, kan aan één van de zijwegen een wijgaard worden gevonden. Tot aan Putten is vooral rechtdoor alleen buiten Nijkerk wordt er met de weg meegebogen naar rechts. Met veel bomen en begroeiïng langs de kant van de weg kom je langs kasteel Oldenaller dat uit de 17e eeuw stamt. In Putten wordt er zoveel mogelijk om het dorp heen gereden om tussen de bossen de weg naar Garderen te vinden.

Dit is het meest oostelijke punt op de route. Vanaf hier gaat het eerst richting de Majoor Mulder Kazerne, wanneer deze aan de overkant in gedachten te zien is achter de bomen, gaat de route rechtsaf bij de rotonde naar Voorthuizen. Als je de statige huizen en het centrum voorbij rolt, gaat het verder naar Terschuur en het beruchte Hoevelaken (van de filemeldingen). Alhier kom je het dorp binnen via de Oosterdorpsstraat en verlaat je hem via de Westerdorpsstraat. Vlak voor de A1, wordt het bordje Amersfoort gepasseerd en kan de ronde worden gecompleteerd.

KASTEEL OLDENALLER

Het huidige kasteel Oldenaller is gebouwd halverwege de 17e eeuw in opdracht van Johan van Wijnbergen. Over het kasteel dat er voordien heeft gestaan is erg weinig bekend, behalve dat het er stond. De architect van dit kasteel is hoogst waarschijnlijk Jacob van Campen, hij heeft onder andere ook het Paleis op de Dam ontworpen. Kenmerkend voor kasteel is dat alle zijden symmetrisch zijn en het geheel vrijwel vierkant is.

In de loop der tijd is er nog het één en ander aan het kasteel veranderd. Eén van de grootste ingrepen is geweest nadat Baron Goltstein het kasteel kocht halverwege de 19e eeuw. Tijdens deze verbouwing werd het classicistische kasteel geheel witgepleisterd, waardoor het een romantisch karakter krijgt. De middentoren is er toen op gekomen en is de vervanging van de monumentale schoorsteenpartij. Daarnaast werd ook de tuin aangepakt.

Sinds 1972 is het gehele landgoed eigendom van Natuumonumenten. Bij de restauratie in 1975 werden onder andere de pleisterlaag en een aantal van de latere versieringen verwijderd waardoor het kasteel veel van zijn originele staat terug kreeg.

Bron: Natuurmonumenten

 

Foto’s: Dorine Ruter

Cycling Espresso Amersfoort

Fiets mee

Nog meer van Amersfoort leren kennen? Fiets dan vrijblijvend en gratis mee met Cycling Espresso Amersfoort. Wel hebben we een paar spelregels. We fietsen onder het motto 'samen uit, samen thuis', zodat iedereen mee kan komen. Daarnaast zijn een helm en goedwerkende racefiets verplicht om mee te mogen rijden.

Startlocatie

Mechanieker Amersfoort
Adres: Oude Fabriekstraat 13
Email: Amersfoort@cyclingespresso.nl

Tijden

Verzamelen: vanaf 10.30 uur
Vertrek: stipt 11.11 uur
Ritduur:  ~ 2.00 – 2:30 uur

Data 2018

Januari: Winterstop
Februari: Winterstop
Maart: Winterstop
April: 8 & 22
Mei: 6 & 20
Juni: 3 & 17
Juli: 1, 15 & 29
Augustus: 12 &26
September: 9 & 23
Oktober: 7 & 10
November: 4 & 18
December: 2, 16 & 30