Selecteer een pagina

ALLE FEITEN OP EEN RIJ


Land: Nederland
Provincie: Friesland
Gemeenten: De Friese Meren, Súdwest-Fryslân
Wegdek: Verhard, Fietspaden, Openbare weg
Routetype: Toeren
Bij windrichting: zuid-oost, zuid
In jaargetijde: Lente, Zomer, Herfst, Winter

Afstand: 53 kilometers
Fietstijd: 127 minuten (25km/h)
106 minuten (30km/h)
91 minuten (35km/h)

Ik wil deze route rijden! DOWNLOAD ROUTE

Rondje om het Slotermeer

Vanuit Sneek is deze ronde is meer dan 52 kilometer naar het zuid zuidoosten. Het vertrek vindt plaats in het centrum van Sneek en langs de Stadsgracht  wordt de weg over de Nije Dyk richting Joure gekozen.  Hier passeer je verschillende bruggen over de vaarwegen van of naar het Sneekermeer. In Joure ga je uiteindelijk onder de A7 door en vervolgt de route naar Scharsterbrug. Wanneer je het dorp uit bent en om Sint Nicoslaasga heen fietst, rijdt je tijdelijk beschut in een bosrijke omgeving. Op weg naar  en voorbij de Toren van Spannenburg, dat het hoogste bouwwerk van Friesland is, wordt dit weer minder.

Bij de kleinste stad tijdens van de elfsteden tocht (qua inwoners in elk geval) Sloten, kom je door het hart van de stad, je wel in 1 keer aan de goede kant van de weg brengt richting Wijckel om daar over het fietspad verder te kunnen rijden. Over de binnenwegen wordt zo om het Slotermeer heen gereden naar Balk. Verder om het meer heen rijdende brengt dit je in Woudsend. Terugkerend naar het noorden fiets je onder het aquaduct Jeltesloot door. Vervolgens kom je door het tweelingdorp Hommert en Jutrijp. De Provinciale weg leid je terug in Sneek. De weg die overgaat in de Lemmerweg brengt je terug naar het startpunt en dan is de ronde compleet.

KRÚSAK & DÚVELRAK

Wie de laatste 10 jaar over de A7 langs Sneek is gereden heeft de opvallende viaducten Krúsak en Dúvelsrak ongetwijfeld opgemerkt.  De bruggen verbinden de stadsdelen aan de beide zijden van de A7 met elkaar. De gemeente Sneek schreef in 2005 een prijsvraag uit voor het meest originele en bruikbare viaductontwerp. De combinatie van Onix en Achterbosch Architectuur onder de naam Onix Achterbosch Kunstwerken had dit winnende ontwerp. De houten overspanning heeft een hoogte van 15 meter waarvan enkel deel recht is, maar altijd gebogen en/ of gedraaid.

De contour heeft iets van een typisch Friese Stolpboerderij, de constructie zelf aan het vakmanschap in de (oude) stad, de houten spanten aan de botenbouw. Het bijzondere aan het hout is dat zo sterk zou moeten zijn als hardhout, echter met echt hardhout zou dit te zwaar zijn voor de constructie. De oplossing was door te werken met Accoya hout. Een geïmpregneerde hout soort waardoor de behandeling de cellen van het hout veranderen en dezelfde sterkte krijgen als hardhout doch licht te zijn.

Foto’s: Sjaak Kempe

Alternatieve routes

COMING SOON: Rondje Leeuwarden

60km - Sneek - Baard - Leeuwarden

COMING SOON: Door Het Vroegere Westergo

49km - Sneek - IJlst - Wommels

Cycling Espresso Sneek

Fiets mee

Nog meer van Sneek leren kennen? Fiets dan vrijblijvend en gratis mee met Cycling Espresso Sneek. Wel hebben we een paar spelregels. We fietsen onder het motto 'samen uit, samen thuis', zodat iedereen mee kan komen. Daarnaast zijn een helm en goedwerkende racefiets verplicht om mee te mogen rijden.

Startlocatie

Royaal Belegd
Adres: Lemmerweg 4
Email: Sneek@cyclingespresso.nl

Tijden

Verzamelen: vanaf 10.30 uur
Vertrek: stipt 11.11 uur
Ritduur:  ~ 2.00 – 2:30 uur

Data 2018

Januari: Winterstop
Februari: Winterstop
Maart: 11 & 25
April: 8 & 22
Mei: 6 & 20
Juni: 3 & 17
Juli: 1, 15 & 29
Augustus: 12 &26
September: 9 & 23
Oktober: 7 & 10
November: 4 & 18
December: 2, 16 & 30