Selecteer een pagina

ALLE FEITEN OP EEN RIJ


Land: Nederland
Provincie: Groningen
Gemeenten: Bedum, Groningen, Leek, Winsum, Zuidhorn
Wegdek: Verhard, Fietspaden, Openbare weg
Routetype: Lekker doorrijden, Toeren
Bij windrichting: noord
In jaargetijde: Lente, Zomer, Herfst

Afstand: 63 kilometers
Fietstijd: 151 minuten (25km/h)
126 minuten (30km/h)
108 minuten (35km/h)

Ik wil deze route rijden! DOWNLOAD ROUTE

Rondje Garnwerd

De noordelijk route om de stad Groningen heen gaat de stad uit langs het Hoendiep via Hoogkerk en het Aduarderdiep naar Enumatil. Bij Enumatil is het al een weerzien met het Hoendiep. De weg langs het Hoendiep wordt gevolgd naar Zuidhorn en Briltil. Het tweede til dorp op de route. De naam van deze dorpen komt door de ophaalbruggen (til) die zij hebben. De route blijft na het oversteken van het Van Starkenborghkanaal het water niet langer volgen maar gaat naar Oldehove.

Na dit kleine intermezzo zonder water naast de weg wordt het Oldehoofsekanaal gezocht om met deze vaarweg bij het Reitdiep in Garnwerd te komen. Waar het water verder gaat in het Reitdiep gaat de route naar Winsum en het Winsumerdiep. Het Winsumerdiep is de laatst vaarweg waar naast wordt gereden tot in Onderdendam. Het beschermde dorpsgezicht van Onderdendam doet idyllisch aan. Het was vroeger een belangrijk dorp vanwege het kruispunt waar het Boterdiep en Winsumerdiep samen komen. In Onderdendam wordt de terugweg naar het zuiden ingezet en worden enkel nog het Boterdiep in Zuidwolde en het Eemskanaal nabij de stad overgestoken.

BURGEMEESTER BROUWERSSTRAAT

In Garnwerd is het smalste voor auto’s toegankelijke straatje van Nederland,  De route  komt er niet doorheen, wel direct langs. De eerste weg naar links in Garnwerd is de Burgemeester Brouwersstraat. In de straat zijn een groot aantal monumenten te vinden. Aan het begin van de straat begint dit met de hervormde kerk en de Oude Pastorie en ook de meerderheid van de panden verder in de straat heeft een monumentale status. Met nog geen drie meter breedte is dit zeker een smalle straat voor auto’s, voor de wielrenner is dit ruim vergeleken met sommige fietspaden.

Foto’s: Sjaak Kempe

Cycling Espresso Groningen

Fiets mee

Nog meer Groningen leren kennen? Fiets dan vrijblijvend en gratis mee met Cycling Espresso Groningen. Wel hebben we een paar spelregels. We fietsen onder het motto 'samen uit, samen thuis', zodat iedereen mee kan komen. Daarnaast zijn een helm en goedwerkende racefiets verplicht om mee te mogen rijden.

Startlocatie

Doppio Espresso Groningen
Adres: Brugstraat 6
CE-Deal: Knipkaart voor 10€
Email: Groningen@cyclingespresso.nl

Tijden

Verzamelen: vanaf 10.30 uur
Vertrek: stipt 11.11 uur
Ritduur:  ~ 2.00 – 2:30 uur

Data 2017

December: 17 & 31

Data 2018

Januari: 14 & 28
Februari: 11 & 25
Maart: 11 & 25
April: 8 & 22
Mei: 6 & 20
Juni: 3 & 17
Juli: 1, 15 & 29
Augustus: 12 &26
September: 9 & 23
Oktober: 7 & 10
November: 4 & 18
December: 2, 16 & 30