Selecteer een pagina

ALLE FEITEN OP EEN RIJ


Land: Nederland
Provincie: Groningen
Gemeenten: Appingedam, Delfzijl, Loppersum, Slochteren
Wegdek: Verhard, Fietspaden, Openbare weg
Routetype: Toertocht, Lekker doorrijden, Toeren
Bij windrichting: zuid-oost, noord-west
In jaargetijde: Lente, Zomer, Herfst

Afstand: 64 kilometers
Fietstijd: 154 minuten (25km/h)
128 minuten (30km/h)
110 minuten (35km/h)

Ik wil deze route rijden! DOWNLOAD ROUTE

Rondje Delfzijl

Nabij het Station Delfzijl begint de route door de gemeente Delfzijl en haar omgeving. De route begint in de richting van Farmsum, hier komt de route vlak langs de coupures van Delfzijl. Deze coupures worden gesloten in het geval het water te hoog dreigt te komen. De route gaat vervolgens langs het Chemie Park van Delfzijl om langs het Heveskes kerkje te gaan. Een kerk die zo in het niets lijkt te staan. De weg leidt vervolgens langs Termunterzijl, een goede plek om eventueel een visje te eten. Hier draait de route van zuid oostelijke richting terug richting het Noordwesten. Daarbij wordt langs de dorpen Termunten, Woldendorp, Wagendorp gereden om in Appingedam uit te komen.

In Appingedam wordt de mooie bochtige weg langs het Damsterdiep gevolgd tot kan worden afgeslagen naar Oosterwijtwerd en Leermens, om bij Godlinze en Spijk te geraken. Spijk heeft een behoorlijk geschiedenis en is waarschijnlijk één van de oudste nederzettingen in de  Noord-Groninger zeekleigebied dat zo’n 10.000 jaar geleden is ontstaan. In Spijk  gaat de route richting de kustweg, waarbij er nog lang Bierum wordt gereden. De kustweg leidt terug naar Delfzijl om daar weer uit te komen nabij het Station.

Heveskeskerk

In de huidige tijd lijkt de Heveskeskerk op een vreemde plaats te staan aan de rand van het chemiepark Delfzijl, met nauwelijks huizen in de omgeving te bekennen. Naast het kerkje staan nog slechts twee boerderijen en een schuur. Echter vroeger was dit een beduidend grotere plaats en lag hier het dorp Heveskes. Het dorp is inmiddels verdwenen, maar de kerk waarvan het oudste deel volgens schattingen uit 1200 stamt, herinnert nog aan bestaan van het dorp. De kerk is tegenwoordig in handen van stichting oude Groninger kerken zij hebben nog veel meer informatie over deze kerk op www.groningerkerken.nl

Cycling Espresso Groningen

Fiets mee

Nog meer Groningen leren kennen? Fiets dan vrijblijvend en gratis mee met Cycling Espresso Groningen. Wel hebben we een paar spelregels. We fietsen onder het motto 'samen uit, samen thuis', zodat iedereen mee kan komen. Daarnaast zijn een helm en goedwerkende racefiets verplicht om mee te mogen rijden.

Startlocatie

Doppio Espresso Groningen
Adres: Brugstraat 6
CE-Deal: Knipkaart voor 10€
Email: Groningen@cyclingespresso.nl

Tijden

Verzamelen: vanaf 10.30 uur
Vertrek: stipt 11.11 uur
Ritduur:  ~ 2.00 – 2:30 uur

Data 2017

December: 17 & 31

Data 2018

Januari: 14 & 28
Februari: 11 & 25
Maart: 11 & 25
April: 8 & 22
Mei: 6 & 20
Juni: 3 & 17
Juli: 1, 15 & 29
Augustus: 12 &26
September: 9 & 23
Oktober: 7 & 10
November: 4 & 18
December: 2, 16 & 30