Selecteer een pagina

ALLE FEITEN OP EEN RIJ


Land: Nederland
Provincie: Groningen
Gemeenten: Appingedam, Delfzijl, Menterwolde, Oldambt, Slochteren
Wegdek: Verhard, Fietspaden, Openbare weg
Routetype: Toertocht, Lekker doorrijden, Toeren
Bij windrichting: zuid-oost, zuid
In jaargetijde: Lente, Zomer, Herfst

Afstand: 58 kilometers
Fietstijd: 139 minuten (25km/h)
116 minuten (30km/h)
99 minuten (35km/h)

Ik wil deze route rijden! DOWNLOAD ROUTE

Rondje Appingedam

De ‘start’ van deze route ligt op de Koningsstraat in Appingedam. Vanaf daar wordt de weg gevolgd, die al slingerend met het Damsterdiep naar Delfzijl leidt. In Delfzijl wordt snel de afslag genomen naar Farmsum om vanaf daar de dijk op te zoeken met het fietspad dat langs het Zeehavenkanaal en de Eems loopt.

De dijk afrijdend is de eerste plaats die wordt aangedaan Termunterzijl. In Termunterzijl staat het Gemaal Cremer, tegenwoordig doet het dienst als museum echter in geval van nood kan het gemaal nog steeds zijn werk doen. In de jaren dertig van de vorige eeuw is het gemaal gebouwd en werd het waterpeil in het waterschap Oldambt geregeld. Iets verder van de kust gaat de route via Termunten door de Carel Coenraadpolder. Deze polder bestaat sinds 1924 en tegenwoordig worden veelal graan, suikerbieten en aardappelen verbouwd. Hier wordt de kust echt achter gelaten en wordt het Groningerlandschap verder in gefietst. Vanaf hier is het richting Noordbroek. Tussen Nieuwolda en Noordbroek gaat de weg terug richting Appingedam. Door het open landschap gaat de route naar Tjuchem en via de vroegere Tolweg terug naar Appingedam.

Hangende keukens

In Appingedam zullen de drie hangende keukens misschien wel de meest gefotografeerde plek zijn in de stad. De keukens hangen boven het Damsterdiep en zijn waarschijnlijk eind 19e eeuw gebouwd vanwege ruimte gebrek. Dit hangt samen met het feit dat het Damsterdiep rustiger werd met scheepvaart verkeer. Vanaf 1877 is het Damsterdiep minder druk bevaren omdat het Eemskanaal toen is geopend en dit de belangrijkste scheepsvaartroute is geworden. Vanaf 1972 zijn de keukens beschermd stadsgezicht.

Cycling Espresso Groningen

Fiets mee

Nog meer Groningen leren kennen? Fiets dan vrijblijvend en gratis mee met Cycling Espresso Groningen. Wel hebben we een paar spelregels. We fietsen onder het motto 'samen uit, samen thuis', zodat iedereen mee kan komen. Daarnaast zijn een helm en goedwerkende racefiets verplicht om mee te mogen rijden.

Startlocatie

Doppio Espresso Groningen
Adres: Brugstraat 6
CE-Deal: Knipkaart voor 10€
Email: Groningen@cyclingespresso.nl

Tijden

Verzamelen: vanaf 10.30 uur
Vertrek: stipt 11.11 uur
Ritduur:  ~ 2.00 – 2:30 uur

Data 2017

December: 17 & 31

Data 2018

Januari: 14 & 28
Februari: 11 & 25
Maart: 11 & 25
April: 8 & 22
Mei: 6 & 20
Juni: 3 & 17
Juli: 1, 15 & 29
Augustus: 12 &26
September: 9 & 23
Oktober: 7 & 10
November: 4 & 18
December: 2, 16 & 30