Selecteer een pagina

ALLE FEITEN OP EEN RIJ


Land: Nederland
Provincie: Flevoland, Gelderland, Noord-Holland, Utrecht
Gemeenten: NijkerkAmersfoort, Bunschoten, Eemnes
Wegdek: Verhard, Fietspaden, Openbare weg
Routetype: Lekker doorrijden, Toeren
Bij windrichting: noord, noord-oost, noord-west
In jaargetijde: Lente, Zomer, Herfst

Afstand: 59 kilometers
Fietstijd: 142 minuten (25km/h)
118 minuten (30km/h)
101 minuten (35km/h)

Ik wil deze route rijden! DOWNLOAD ROUTE

Ronde Eemmeer

Zo’n beetje bij de start van de rivier Eem in Amersfoort start deze fiets route van 60 kilometer om het Eemmeer heen. De fietstocht begint dan ook over de dijk langs de Eem, bij de afslag naar Soest gaat de route de andere kant op en scheiden de wegen zich enigszins. Ter hoogte van Baarn rijdt je nog ongeveer 2 kilometer met de loop van de rivier mee, om deze nadat deze is overgestoken dan ook voor het laatst te zien.

Hier kom je tussen Baarn en Eembrugge door en ligt het pad dwars door het stilte gebied tussen Eembrugge en Eemnes. Hier zal je geen auto’s en motoren tegenkomen. Mogelijk nog wel een enkele tractor die bezig is op het land. Bij Eemnes ga in het dorp langs de rand vrijwel in een rechte lijn naar Huizen. Vlak daarvoor moet de snelweg worden overgestoken om zo na het dorp de oversteek over het water te maken en in Flevoland te staan. Hier kan vervolgens langs de rand van het meer gereden worden tot nabij het vakantiepark alwaar met een boog om heen wordt gereden.

Wanneer dat is gebeurd sta je ook al bij de Nijkerkersluizen en wordt de polder verlaten en sta je in Gelderland. Hier wel de weg achter de dijk genomen in de richting van het oude stoomgemaal. Voordat het zover is gaat de route linksaf de Akkerweg op. Deze weg wordt gevolgd tot erop een T-splitsing de keuze moet worden gemaakt van linksaf naar Nijkerk of rechtsaf richting Bunschoten-Spakenburg. Het wordt rechtsaf, wanneer Bunschoten-Spakenburg is bereikt wordt de doorgaande weg gevolgd terug naar Amersfoort.  Hier kom je tussen de weilanden door en iets verder op, op de grens van Amersfoort rijdt. Duidelijk aan de linkerkant en aan de rechterzijde het open landschap van Weilanden en akkers. Bij het Meander Medisch centrum is ronde compleet.

DE UTRECHTSE HEUVELRUG

Het Eemmeer heeft zijn naam te danken aan de rivier de Eem die op het meer uitkomt. Het meer is relatief jong en is ontstaan in 1967 door de inpoldering van Flevoland. Samen met het Gooimeer, Ketelmeer, , Nijkerkernauw, Veluwemeer, Nuldernauw, Drontermeer, Vossemeer en Wolderwijd zijn dit de randmeren om Flevoland.

In het meer ligt het kunstmatige eiland De Dode Hond dit is een onbewoond eiland dat deel en een Natura 2000-gebied is. Grotendeels is het eiland onbegaanbaar, maar er kan worden aangelegd met de boot en mag er beperkt worden overnacht.
De scheiding tussen het Gooimeer en Eemmeer wordt gevormd door de A27, of preciezer de Stichtsebrug. De brug stamt uit 1983 en met een lengte van 325 meter verbind het oosten van Almere met Huizen aan het vaste land. Dit was de eerste brug, de tweede brug liet even op zich wachten en was in 1999 gereed. De bruggen hoeven maar 325 meter te overbruggen omdat de taluds flink het meer zijn ingebouwd, anders zou de brug ongeveer 2 kilometer moeten overspannen.

De brug heeft geen beweegbare delen en heeft daarom een hoge onderdoorgang. Voor de mensen die de brug wel een passeren was het misschien wel opgevallen dat het niet 1 brug is maar twee identieke naast elkaar liggende bruggen, die elk voorzien zijn van een vluchtstrook en 2 rijbanen. Aan de westelijke zijde ligt dan ook nog de ruimte voor fietsers en voetganger.
Aan de andere zijde van het Eemmeer bevind zich het Nauwkerkergat. Hier is geen harde fysieke grens aan te wijzen waar deze ligt, maar deze ligt bij de bocht bij Spakenburg.

Foto’s sebaso & E. Dronkert

Cycling Espresso Amersfoort

Fiets mee

Nog meer van Amersfoort leren kennen? Fiets dan vrijblijvend en gratis mee met Cycling Espresso Amersfoort. Wel hebben we een paar spelregels. We fietsen onder het motto 'samen uit, samen thuis', zodat iedereen mee kan komen. Daarnaast zijn een helm en goedwerkende racefiets verplicht om mee te mogen rijden.

Startlocatie

Mechanieker Amersfoort
Adres: Oude Fabriekstraat 13
Email: Amersfoort@cyclingespresso.nl

Tijden

Verzamelen: vanaf 10.30 uur
Vertrek: stipt 11.11 uur
Ritduur:  ~ 2.00 – 2:30 uur

Data 2018

Januari: Winterstop
Februari: Winterstop
Maart: Winterstop
April: 8 & 22
Mei: 6 & 20
Juni: 3 & 17
Juli: 1, 15 & 29
Augustus: 12 &26
September: 9 & 23
Oktober: 7 & 10
November: 4 & 18
December: 2, 16 & 30