Selecteer een pagina

ALLE FEITEN OP EEN RIJ


Land: Nederland
Provincie: Groningen
Gemeenten: Bedum, Groningen, Leek, De Marne, Winsum, Zuidhorn
Wegdek: Verhard, Openbare weg
Routetype: Lekker doorrijden
Bij windrichting: noord, west, noord-west
In jaargetijde: Lente, Zomer, Herfst, Winter

Afstand: 56 kilometers
Fietstijd: 134 minuten (25km/h)
112 minuten (30km/h)
96 minuten (35km/h)

Ik wil deze route rijden! DOWNLOAD ROUTE

Poffert of Pannekoek…

Met deze route wordt er bijna letterlijk een blokje-om gemaakt. De stad wordt verlaten via de Bedumerweg en de Wolddijk, om zo naar Onderdendam te gaan. Waar een haakse bocht wordt gemaakt om met het Winsumerdiep mee te slingeren. In Winsum kruist de route met de Hoofdstraat W., noordelijker gaat dit over in de Hoofdstraat O.. Nu heeft dit niets met oost en west te maken, maar betreft het Hoofdstraat Winsum en Obergum. Winsum ligt aan de zuidkant van het Winsumerdiep en Obergum aan de noordkant. Bij binnenkomst staat alleen het bordje Winsum, echter wordt noordkant van het Winsumerdiep nog steeds wel Obergum genoemd.

Na deze dorpen geslecht te hebben wordt Schouwerzijl gepasseerd en vlak voor Roodehaan voor de tweede keer bijna haaks linksaf geslagen om naar de zon te rijden. Via Saaksum, Oldehove en Noordhorn rijdt je Zuidhorn in. Na de Fanerweg bij Zuidhorn te zijn overgestoken ligt er een mooi stuk asfalt waar zo’n 2,5 kilometer goed snelheid gemaakt kan worden tot aan Enumatil. Vlak hierna wordt de laatste hoek gemaakt om terug te keren naar Groningen via Hoogkerk.

Stops onderweg

EISSESHOF

Kerkstraat 4, Niehove
Het bekende café van Niehove, café Eisseshof, stamt uit de 17e eeuw. Tegenwoordig kan je er de beste Indonesische hapjes krijgen.

De Poffert

De Poffert is een gehucht dat bijzonder is omdat het in drie gemeenten ligt. Dit heeft te maken met de kruising van de vaarwegen Hoendiep, Zuidwende en Gave. Het grootste gedeelte van de bebouwing valt onder de gemeente Zuidhorn. Een aantal woningen in Leek en 1 woning staat in Groningen. Vroeger stonden er dan ook drie verschillende plaatsnaamborden voor de verschillende gemeenten. De naam de Poffert is niet rechtstreeks afkomstig van de koek, maar is genoemd naar een boerderij/ herberg die er stond, die dan weer is vernoemd naar deze soort koek. Hier tegenover, aan de andere kant van de Zuidwending, stond herberg de Pannenkoek. De plaatst dan ook wel bekend als de Poffert en de Pannekoek.

Sta je op de brug midden in het dorp dan kan het zijn dat de zon precies in het verlengde van het Hoendiep ondergaat. Natuurlijk een prachtig moment om even bij stil te staan.

Cycling Espresso Groningen

Fiets mee

Nog meer Groningen leren kennen? Fiets dan vrijblijvend en gratis mee met Cycling Espresso Groningen. Wel hebben we een paar spelregels. We fietsen onder het motto 'samen uit, samen thuis', zodat iedereen mee kan komen. Daarnaast zijn een helm en goedwerkende racefiets verplicht om mee te mogen rijden.

Startlocatie

Doppio Espresso Groningen
Adres: Brugstraat 6
CE-Deal: Knipkaart voor 10€
Email: Groningen@cyclingespresso.nl

Tijden

Verzamelen: vanaf 10.30 uur
Vertrek: stipt 11.11 uur
Ritduur:  ~ 2.00 – 2:30 uur

Data 2017

December: 17 & 31

Data 2018

Januari: 14 & 28
Februari: 11 & 25
Maart: 11 & 25
April: 8 & 22
Mei: 6 & 20
Juni: 3 & 17
Juli: 1, 15 & 29
Augustus: 12 &26
September: 9 & 23
Oktober: 7 & 10
November: 4 & 18
December: 2, 16 & 30