Selecteer een pagina

ALLE FEITEN OP EEN RIJ


Land: Nederland
Provincie: Groningen
Gemeenten: Appingedam, Ten Boer, Groningen, Hoogezand-Sappemeer, Loppersum, Slochteren
Wegdek: Verhard, Openbare weg
Routetype: Lekker doorrijden
Bij windrichting: noord, noord-oost, oost
In jaargetijde: Lente, Zomer, Herfst, Winter

Afstand: 72 kilometers
Fietstijd: 173 minuten (25km/h)
144 minuten (30km/h)
123 minuten (35km/h)

Ik wil deze route rijden! DOWNLOAD ROUTE

Over de gasbel

Deze ronde met de klok mee, van 72 kilometer gaat om het Schildmeer heen. Het startpunt van deze route is het centrum van de stad en gaat de stad uit over de Nieuwe Oostersluis. Het Damsterdiep wordt gevolgd tot kort de wegen scheiden bij  Garmerwolde, om vervolgens bij Thesinge terug naar de Rijksweg en Ten Boer te rijden. De Oude Stadsweg alhier gaat door Ten Post Garrelsweer, alwaar de natuurlijk loop van het Damsterdiep wordt gevolgd. In het historisch centrum van Appingedam wordt de weg naar het zuiden gezocht welke naar Steendam leidt en langs het Schildmeer komt, met een schitterend uitzicht over het meer, zeker met zonsondergang.

Hier  voorbij gaat de weg naar Siddeburen waar de Hoofdweg gevolgd wordt richting Slochteren, Kolham en Harkstede. Siddeburen en Harkstede vallen sinds begin 19e eeuw al onder de gemeente Slochteren. Tegenwoordig zijn beide dorpen qua aantal inwoners groter dan Slochteren. Na lang de Hoofdweg gevolgd te hebben wordt deze verlaten om door Engelbert en Waterhuizen, Groningen weer op te zoeken. Alwaar de route eindigt bij het Groningermuseum

Groningse Gasbel

Ondanks dat er nu meer last van wordt ondervonden dan de lusten die er tegenover staan is het Groningerveld een van de grootste gasvelden ter wereld. Op de ranglijst op nummer 14 om precies te zijn. Vroeger tijdens de lessen aardrijkskunde werd al verteld dat er in de grond in Groningen (Slochteren) een ontzettend grote hoeveelheid gas zat dat het pas in 2050 (ondertussen al terug gebracht naar 2030) op zou zijn. De schatting die gemaakt worden zijn dat er tussen de 2700 – 2800 miljard m3 in het veld zat toen het in 1959 werd ontdekt. Door de ontdekking is in 1963 ook de Nederlandse Gasunie opgericht.

Volgens schattingen is daar nu nog ongeveer 1100 miljard m3 van over. Om daar een voorstelling van te maken in zwembaden hoeveel gas er in de grond zat. Dat is van de westkant van Groningen naar de oostkant van Delfzijl, net zo lang als breed, met een diepte van 31 martinitorens boven op elkaar en dan staat deze nog meters onder water. Het gas is voor Nederland als land belangrijk geweest in de welvaart in de wederopbouw na de oorlog. Danig belangrijk dat het in het Canon van Nederland is opgenomen. Wanneer er een route de contreien van Slochteren gaat, is het onmogelijk om niet langs meerdere gaswinningslocaties te komen.

Foto’s: Ebelien & Jac. Janssen

Cycling Espresso Groningen

Fiets mee

Nog meer Groningen leren kennen? Fiets dan vrijblijvend en gratis mee met Cycling Espresso Groningen. Wel hebben we een paar spelregels. We fietsen onder het motto 'samen uit, samen thuis', zodat iedereen mee kan komen. Daarnaast zijn een helm en goedwerkende racefiets verplicht om mee te mogen rijden.

Startlocatie

Doppio Espresso Groningen
Adres: Brugstraat 6
CE-Deal: Knipkaart voor 10€
Email: Groningen@cyclingespresso.nl

Tijden

Verzamelen: vanaf 10.30 uur
Vertrek: stipt 11.11 uur
Ritduur:  ~ 2.00 – 2:30 uur

Data 2017

December: 17 & 31

Data 2018

Januari: 14 & 28
Februari: 11 & 25
Maart: 11 & 25
April: 8 & 22
Mei: 6 & 20
Juni: 3 & 17
Juli: 1, 15 & 29
Augustus: 12 &26
September: 9 & 23
Oktober: 7 & 10
November: 4 & 18
December: 2, 16 & 30