Selecteer een pagina

ALLE FEITEN OP EEN RIJ


Land: Nederland
Provincie: Drenthe, Groningen
Gemeenten: NoordenveldGrootegast, Leek, Winsum, Zuidhorn
Wegdek: Verhard
Routetype: Lekker doorrijden, Toeren
Bij windrichting: west, noord-west
In jaargetijde: Lente, Zomer, Herfst, Winter

Afstand: 65 kilometers
Fietstijd: 156 minuten (25km/h)
130 minuten (30km/h)
111 minuten (35km/h)

Ik wil deze route rijden! DOWNLOAD ROUTE

Over de A7

Met 65 kilometer vanuit het hartje van de Groningen gaat deze route door het stadspark en vrij recht toe recht aan naar over Matsloot naar Lettelbert en Tolbert. In Groningen tref je veel plaatsnamen aan die eindigen op -bert. De betekenis van -bert is huizengroep of buurt. Zo kan Lettelbert worden verteld naar kleine buurt en Tolbert naar oude buurt. Verder gaande op de route gaat het langs de Postwagen in Tolbert,  hierna wordt de eerste weg rechtsaf geslagen en gaat het verder over de Mensumaweg naar Oldekerk, Sebaldeburen, Oude Gaarkeuken, Gaarkeuken naar Grijpskerk.

Vanaf hier wordt een aantal kilometers de Rijksstraatweg naar Noordhorn gevolgd. Alwaar via een bochtige weg Oldehove wordt gevonden. Richting Saaksum te fietsende gaat de route vlak het bordje naar Ezinge. De weg wordt hier gevolgd naar Feerwerd, waar tussen de weilanden door  de weg uitkomt bij het van Starkenborghkanaal nabij Aduard. Vanaf hier gaat het richting richting de stad. alwaar het laatst stuk langs het Reitdiep wordt gefietst tot terugkomst in het centrum.

Stops onderweg

EISSESHOF

Kerkstraat 4, Niehove
Het bekende café van Niehove, café Eisseshof, stamt uit de 17e eeuw. Tegenwoordig kan je er de beste Indonesische hapjes krijgen.

DE A7

De A7 een snelweg die je tijdens het fietsen in Groningen nog wel eens kruist. Deze rijksweg is volgens de informatie van Rijkswaterstaat de langste rijksweg van Nederland, tevens de belangrijkste snelweg door de provincie. Begin jaren ’30 was er het plan voor de aanleg van rijksweg 43, welke later de A7 is geworden. In eerste instantie is de weg zo aangelegd met 2 x 1 rijbaan. Het eerste deel van het trace was in 1950 gereed, tussen Hoogezand en Scheemda.

Het laatste deel dat gereed was, was het deel tussen Winschoten en de Duitse grens, dit werd opgeleverd in 1969.  Des tijds allemaal als normale doorgaande weg met gelijkvloerse kruisingen (waar veel fatale ongelukken op gebeurde). Langzaam aan is het vervolgens allemaal gemaakt tot autosnelweg, in 1972 was tussen Tolbert en Leek  het eerste stuk een feit. Het laatste deel pas in 1993 en was dit wederom het deel tussen Winschoten en de Duitse grens.

Cycling Espresso Groningen

Fiets mee

Nog meer Groningen leren kennen? Fiets dan vrijblijvend en gratis mee met Cycling Espresso Groningen. Wel hebben we een paar spelregels. We fietsen onder het motto 'samen uit, samen thuis', zodat iedereen mee kan komen. Daarnaast zijn een helm en goedwerkende racefiets verplicht om mee te mogen rijden.

Startlocatie

Doppio Espresso Groningen
Adres: Brugstraat 6
CE-Deal: Knipkaart voor 10€
Email: Groningen@cyclingespresso.nl

Tijden

Verzamelen: vanaf 10.30 uur
Vertrek: stipt 11.11 uur
Ritduur:  ~ 2.00 – 2:30 uur

Data 2017

December: 17 & 31

Data 2018

Januari: 14 & 28
Februari: 11 & 25
Maart: 11 & 25
April: 8 & 22
Mei: 6 & 20
Juni: 3 & 17
Juli: 1, 15 & 29
Augustus: 12 &26
September: 9 & 23
Oktober: 7 & 10
November: 4 & 18
December: 2, 16 & 30