Selecteer een pagina

ALLE FEITEN OP EEN RIJ


Land: Nederland
Provincie: Groningen
Gemeenten: Groningen, De Marne, Winsum, Zuidhorn
Wegdek: Verhard, Fietspaden, Openbare weg
Routetype: Sight Seeing
Bij windrichting: noord, noord-west
In jaargetijde: Lente, Zomer, Herfst

Afstand: 69 kilometers
Fietstijd: 166 minuten (25km/h)
138 minuten (30km/h)
118 minuten (35km/h)

Ik wil deze route rijden! DOWNLOAD ROUTE

NWVG Clubroute – Rondje Zoutkamp Vanuit Stad

NWVG, ofwel Noorderlijke Wielervereniging Groningen, fiets al jaren in en rondom Groningen. Een van de routes die vaak tijdens trainingen en door haar leden gereden wordt is een rondje Zoutkamp vanuit Stad. Het is dan ook niet voor niks dat deze route als clubroute vermeld staat. Zoutkamp ligt op een kleine dertig kilometer van Groningen en leent zich dus uitstekend voor een rondje. De route start door naar Garnwerd te gaan langs de Muur van Oostum. Vanaf Garnwerd liggen Feerwerd, Ezinge en Saaksum op een rij. Vlak voor Warfhuizen wordt afgeslagen naar Zuurdijk waarna Zoutkamp al in de verte zichtbaar is. Een sprintje voor het bordje mag hier natuurlijk niet ontbreken.

Over het Reitdiep gaat de route terug richting Stad. Na Lauwerszijl wordt Electra aangedaan om vanuit hier naar Oldehove te rijden. Slingerend tussen de weilanden wordt eerst Noordhorn en vervolgend Zuidhorn aangedaan. Het Van Starckenborgkanaal wordt overgestoken en de route loopt daarna door naar Enumatil. Vanuit hier is het in een streep via Hoogkerk de stad in tot het beginpunt op de Grote Markt.

Over NWVG

De vereniging is opgericht op 18 november 1925 en is gehuisvest op Sportpark Corpus den Hoorn in Groningen. NWVG – Bike4AIR is de vereniging voor wedstrijd wielrennen in Groningen. De club heeft een jeugd, junioren(dames), dames en elite/beloften afdeling die allen gericht zijn op het ondersteunen en verbeteren van de renners en rensters.

Trainingstijden

Young Talent Team
Dinsdag – 17.30 uur
Zaterdag – 10.30 uur
Zondag – 12.00 uur
Amateur en sportklasse
Zaterdag (januari – maart) – 9:30 uur
Dinsdag (april – september) – 18.00 uur
Jeugd
Winter – Zaaltraining // Spiningtraining
Dinsdag (april – oktober) – 18.30-19.30
Donderdag (april – oktober) – 17.30-18.30
Zaterdag (maart – oktober) – 10.00 uur
Toerafdeling
Zondag – 9.00 uur

Lauwersmeer

Het Lauwersmeer is een relatief jong meer. Tot 1969 was het de Lauwerszee en stond het in open verbinding met de Waddenzee.  Destijds is er een dam gebouwd omdat men bang was voor overstromingen. In de dam zitten 3 bouwwerken en in elke constructie zitten vier spui kanalen. Van zout water toen het nog een open verbinding had met zee is het het na de afsluiting langzaam veranderd in brak water en uiteindelijk een zoetwatermeer.

De natuur heeft zich hier ook hier in kunnen meeveranderen. Door de afsluiting kwamen de hoger gelegen delen van de zee bodem droog te liggen, een gedeelte is landbouwgrond geworden, het grootste deel is aan de natuur gelaten. Hier heeft de natuur zich vrij kunnen ontwikkelen, wat weer aantrekkelijk was voor een groot aantal verschillende broed- en watervogels. Om er een paar te noemen, de Visdief, Houtsnip, Snor, Baardman, Slechtvalk, IJseend, Alk, Visarend, Pestvogel en Waterpieper. Dit zijn wel de vogels met de leukste namen volgens ons, het is echter slechts een klein aantal van de vele verschillende soorten vogels die er zitten of in hun trek passeren.

Uiteraard is er ook wild dat leeft wild als konijnen, hazen, reeën, vossen. Dat is boven water. Van het onderwater leven is ook daguitje te maken, aangezien dit  doorgaans erg lastig vanaf de fiets te zien is.  Probeer de verschillende soorten maar eens te herkennen op de fiets. Tegenwoordig is het een nationaal park, dit is pas sinds het begin van dit millennium, 2003 om exacter te zijn.  En een schitterend gebied om doorheen te rijden.

Foto’s: Sjaak Kempe

Cycling Espresso Groningen

Fiets mee

Nog meer Groningen leren kennen? Fiets dan vrijblijvend en gratis mee met Cycling Espresso Groningen. Wel hebben we een paar spelregels. We fietsen onder het motto 'samen uit, samen thuis', zodat iedereen mee kan komen. Daarnaast zijn een helm en goedwerkende racefiets verplicht om mee te mogen rijden.

Startlocatie

Doppio Espresso Groningen
Adres: Brugstraat 6
CE-Deal: Knipkaart voor 10€
Email: Groningen@cyclingespresso.nl

Tijden

Verzamelen: vanaf 10.30 uur
Vertrek: stipt 11.11 uur
Ritduur:  ~ 2.00 – 2:30 uur

Data 2017

December: 17 & 31

Data 2018

Januari: 14 & 28
Februari: 11 & 25
Maart: 11 & 25
April: 8 & 22
Mei: 6 & 20
Juni: 3 & 17
Juli: 1, 15 & 29
Augustus: 12 &26
September: 9 & 23
Oktober: 7 & 10
November: 4 & 18
December: 2, 16 & 30

Partners van deze route