Selecteer een pagina

ALLE FEITEN OP EEN RIJ


Land: Nederland
Provincie: Drenthe, Groningen
Gemeenten: Noordenveld, TynaarloGroningen, Haren
Wegdek: Fietspaden, Openbare weg
Routetype: Toeren
Bij windrichting:
In jaargetijde: Lente, Winter

Afstand: 57 kilometers
Fietstijd: 137 minuten (25km/h)
114 minuten (30km/h)
98 minuten (35km/h)

Ik wil deze route rijden! DOWNLOAD ROUTE

Noord Drenthe Vanuit Stad

In zuidelijk richting met het Paterswoldsemeer aan de rechterhand neemt deze route je mee naar Eelde en achter het vliegveld langs. Donderen in- en direct weer uitrollend is het de zoektocht naar Vries Zonder echte mogelijkheid hier verkeerd te verdwalen is daar het bordje Vries. Zonder al te veel van de bebouwing te zien, wordt daar aan de westelijk kant van Vries een uitweg gevonden. Tussen de weilanden door is het eerste volgende dorp Peest. Vanaf hier wordt het duidelijker bosrijker dit veranderd niet tot Norg en pas wanneer Langelo in zicht lijkt het bos op te houden.

In Norg lijkt het dan ook zelden hard te waaien doordat de bomen de wind opvangen. De Provinciale weg volgend , door Roderesch naar Roden gaat het verder over een aantal lokale wegen naar Foxwolde en Roderwolde. Dit is de toegangspoort naar de Onlanden.Waar het in Norg nog ontzettend beschut was, is de enige beschutting die in de Onlanden te vinden is een verdwaalde hoogspanningsmast. Het laatste stuk door Peizermade en over de Peizerweg richting het centrum maken deze route compleet.

Stops onderweg

Cycling Espresso startlocatie Holtbar Conceptstore

HOLTBAR

Oude Kijk in ’t Jatstraat 20, Groningen
In deze “cool and collected” shop en koffiebar vind je niet alleen de lekkerste koffie, je vindt hier ook een frisse mix van (woon)accessoires, stationery, beauty, kleding, boeken en sieraden.

Groningen Airport Eelde

In de jaren ’20 van de vorige eeuw waren veel steden opzoek naar een plaats om een vliegveld aan te leggen,  zo ook Groningen. Het lukte niet een goede plek te vinden waardoor men  achter de feiten aan liep, toen Hayo Hindriks ten zuiden van Eelde in een weiland een vliegstrip aanlegde. De luchthaven werd in 1931 geopend. In 1934 vestigde de Nationale Luchtvaartschool zich bij het vliegveld. In de oorlog tijdens de bezetting was het vliegveld een militair vliegveld, zonder rol van betekenis.

Na de oorlog is het vliegveld aangewezen als uitwijkhaven voor Schiphol. Daarop is het grondplan aangepast en zijn er twee landingsbanen gebouwd, van respectievelijk 1500 en 1800 meter. Deze waren begin jaren ’50 klaar. Halverwege de jaren ’50 werd de Rijksluchtvaartschool uit Gilze Rijen samengevoegd met de luchtvaartschool op Eelde. Eind jaren ’60 wordt er voor het eerst over een baanverlenging gesproken maar stuit op verzet. Eind jaren ’70 spreekt de regering hier hun voorkeur vooruit om uiteindelijk in 2013 gerealiseerd te worden. De 1800 meter baan is verlengd naar 2500 meter. In 1991 ging de luchtvaartschool over naar de KLM. Tegenwoordig wordt het vliegveld veel gebruikt voor zakelijk verkeer en vakantie vluchten.

Cycling Espresso Groningen

Fiets mee

Nog meer Groningen leren kennen? Fiets dan vrijblijvend en gratis mee met Cycling Espresso Groningen. Wel hebben we een paar spelregels. We fietsen onder het motto 'samen uit, samen thuis', zodat iedereen mee kan komen. Daarnaast zijn een helm en goedwerkende racefiets verplicht om mee te mogen rijden.

Startlocatie

Doppio Espresso Groningen
Adres: Brugstraat 6
CE-Deal: Knipkaart voor 10€
Email: Groningen@cyclingespresso.nl

Tijden

Verzamelen: vanaf 10.30 uur
Vertrek: stipt 11.11 uur
Ritduur:  ~ 2.00 – 2:30 uur

Data 2017

December: 17 & 31

Data 2018

Januari: 14 & 28
Februari: 11 & 25
Maart: 11 & 25
April: 8 & 22
Mei: 6 & 20
Juni: 3 & 17
Juli: 1, 15 & 29
Augustus: 12 &26
September: 9 & 23
Oktober: 7 & 10
November: 4 & 18
December: 2, 16 & 30