Selecteer een pagina

ALLE FEITEN OP EEN RIJ


Land: Nederland
Provincie: Gelderland, Overijssel
Gemeenten: Zwolle
Wegdek: Verhard, Fietspaden
Routetype: Toeren
Bij windrichting: zuid
In jaargetijde: Lente, Zomer, Herfst, Winter

Afstand: 68 kilometers
Fietstijd: 163 minuten (25km/h)
136 minuten (30km/h)
117 minuten (35km/h)

Ik wil deze route rijden! DOWNLOAD ROUTE

Langs Het Schietkamp

Startpunt is het centrum van Zwolle. Vanaf hier is het een fietsronde naar het zuiden van 68 kilometers. Om de stad te verlaten gaat de fietsroute onder het station door en aan de zijde van het spoor kom gaat de weg langs hogeschool Windesheim. Over de Geldersedijk wordt Hattem betreden om daarbuiten de weg naar het Artillerie Schietkant te vinden. Hier zit je ook al in het noordelijk deel van de Veluwe.

Dit gehele stuk tot vlak voor je in Heerde bent rij je dan ook lekker beschut door het bos. Verder naar het zuiden, wanneer je Oene voorbij bent, brengt de route je wederom bij de IJssel. Waar, vanaf Deventer, de grens tussen Overijssel en Gelderland, tot aan Zwolle, vooral door de IJssel ligt. Rondom Welsum en kleine 10 kilometer later nogmaals, zit je ondanks dat er ten westen wordt gereden van de IJssel, in Overijssel.

De loop van de IJssel is in door de geschiedenis heen veranderd waardoor de grens tussen de provincies op deze plekken er ook niet meer dwars doorheen loopt. Ten noorden van Wapenveld gaat de route terug naar Hattem om iets westelijker door het dorp heen te rijden. Om terug in Zwolle te geraken gaat de route 1 brug verder op  over de IJssel waar de rit begon. Wanneer je het  Spoolderbos en Dinoland bent gepasseerd ben je binnen schootsafstand van het centrum van Zwolle.

Artillerie Schietkamp

Het Schietterrein werd reeds gebruikt in 1877. Tussen 1877 en 1885 werd het kamp verder ontwikkeld, onder meer het deel van de Bovenkamp. Met de paviljoens in linie langs een heuvel en daartussen hoog opgaand geboomte en goed beplante plantsoenen, alsmede de paden naar de verschillende paviljoens. Des tijds is het kamp ontstaan, doordat onder andere de (oudere) schietbanen te klein waren voor de nieuwste wapens. De originele opzet van het kamp is nog goed herkenbaar, omdat er in het ruimtelijke karakter weinig is veranderd. De opzet van het Bovenkamp was voor de tijd van aanleg zeer modern. De functies werden in losstaande paviljoens ondergebracht.

Het kamp vormt een onderdeel van de geschiedenis van het huisvesten van manschappen, mede als gevolg van de ontwikkelingen van wapens. Een korte bouwperiode maakt dat veel van de gebouwen grote samenhang hebben. De bebouwing van het Bovenkamp is aan een lange heuvelrand frontaal en als het ware in linie opgezet; vanuit deze situatie was er een weids uitzicht over het lager gelegen militaire oefenterrein; deze frontale structuur is, vanwege de functioneel gebruikte natuurlijke situatie ter plaatse, kenmerkend en zeldzaam voor de laat 19e-eeuwse inrichting van een oefenterrein met schietkamp voor de artillerie.

bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

 

Foto’s: Sjaak Kempe

Cycling Espresso Zwolle

Fiets mee

Nog meer van Zwolle leren kennen? Fiets dan vrijblijvend en gratis mee met Cycling Espresso Zwolle. Wel hebben we een paar spelregels. We fietsen onder het motto 'samen uit, samen thuis', zodat iedereen mee kan komen. Daarnaast zijn een helm en goedwerkende racefiets verplicht om mee te mogen rijden.

Startlocatie

Eigentijds Zwolle
Adres: Diezerstraat 117
Email: Zwolle@cyclingespresso.nl

Tijden

Verzamelen: vanaf 10.30 uur
Vertrek: stipt 11.11 uur
Ritduur:  ~ 2.00 – 2:30 uur

Data 2018

Januari: Winterstop
Februari: Winterstop
Maart: 11 & 25
April: 8 & 22
Mei: 6 & 20
Juni: 3 & 17
Juli: 1, 15 & 29
Augustus: 12 &26
September: 9 & 23
Oktober: 7 & 10
November: 4 & 18
December: 2, 16 & 30