Selecteer een pagina

ALLE FEITEN OP EEN RIJ


Land: Nederland
Provincie: Drenthe, Friesland, Groningen
Gemeenten: Noordenveld, TynaarloOoststellingwerf, OpsterlandGroningen, Leek, Marum
Wegdek: Verhard, Openbare weg
Routetype: Toeren
Bij windrichting: zuid-west
In jaargetijde: Lente, Zomer, Herfst

Afstand: 106 kilometers
Fietstijd: 254 minuten (25km/h)
212 minuten (30km/h)
182 minuten (35km/h)

Ik wil deze route rijden! DOWNLOAD ROUTE

Cycling Espresso Groningen – 100

Deze route is de route die in Groningen tijdens rit 100 is gereden. De route begint vanuit het centrum en gaat via het Emma-viaduct naar het Stadspark alwaar via de achterkant de Onlanden worden opgezocht. Dit nat laagveengebied is populair onder vogelspotters, een grote kans dat je zomaar een aantal in het wild spot. In de richting van Winde zijn het voornamelijk weilanden en akkers met in de zomer mais. Bij Langelo uitkomende volgt de route naar Norg waar heerlijk tussen de bomen wordt gereden en in de meeste gevallen bijna geen wind staat. Dit voordeel blijft na Westervelde tot zo’n beetje de weg richting Veenhuizen waar de bomen op grotere afstand komen te staan. Vanaf Veenhuizen wordt het Fochteloërveen gezocht.

Dit hoogveen gebied is vanaf 1938 al beschermd door Natuurmonumenten, in eerste instantie was dit 200 hectare dat werd beschermd, tegenwoordig is het Fochteloërveen ongeveer 2500 hectare groot. Dit natuurgebied achter latende wordt er koers gezet naar Oosterwolde en Donkerbroek. Vervolgens zonder dat er bordjes staan rijd je door de buurtschappen Moskou en Klein Groningen. Moskou is net iets kleinere dan de hoofdstad in Rusland met 6 huizen.

Klein Groningen dankt zijn naam aan Groningse turfstekers die er zijn komen te wonen. En dan ben je al weer in Wijnjewoude en gaat een door Siegerswoude naar de Wilp en ligt Friesland weer achter je. In de Wilp wordt de vaart opgezocht om zo naar Jonkersvaart te fietsen en aldaar te kunnen oversteken naar Nuis. Nog een klein stukje naar het westen gaande kan de weg naar Boerakker worden gevonden. Zo gaat het laatste “stukje” ten noorden van Leek naar Oostwold en uiteindelijk via de Poffert en Hoogkerk weer in Groningen.

Stops onderweg

Cycling Espresso startlocatie Holtbar Conceptstore

HOLTBAR

Oude Kijk in ’t Jatstraat 20, Groningen
In deze “cool and collected” shop en koffiebar vind je niet alleen de lekkerste koffie, je vindt hier ook een frisse mix van (woon)accessoires, stationery, beauty, kleding, boeken en sieraden.

Fochteloërveen

Het Fochteloërveen is een hoogveen gebied. Het is een overblijfsel van het Hoogveen gebied dat zich over Drente en Friesland uitstrekte. Sinds 1660 is het overgrote deel van het veen afgegraven dit ging nog door tot en met 1980. Het Fochteloërveen is bewaard gebleven, dit lijkt meer toeval dan dat dit bewust is gedaan. Tegenwoordig is het een Natura 2000-gebied van zo’n 2500 hectare. Natuurmonumenten heeft hiervan 1100 hectare en Staatsbosbeheer 1400 hectare en zij beheren dit gezamenlijk. Met alles wat zij er gedaan hebben sinds het in hun beheer kwam, zijn veel zeldzame flora en fauna terug gekeerd in het het gebied.

“Hoogveen ontstaat op plekken waar regenwater blijft staan en veenmossen eeuwen achtereen kunnen groeien. De veenmossen sterven van onderen af en groeien aan de bovenkant door. Na eeuwen ontstaat zo een bodem met dik pakket veenmossen. Het hoogveen groeit boven de omgeving uit, waardoor het grondwater de wortelzone van de planten niet meer bereikt. De veenmossen zijn als een spons en houden het regenwater vast. Door de zuurstofarme omstandigheden verteren de afgestorven mosresten niet.”

Bron: Natuurmonumenten

Cycling Espresso Groningen

Fiets mee

Nog meer Groningen leren kennen? Fiets dan vrijblijvend en gratis mee met Cycling Espresso Groningen. Wel hebben we een paar spelregels. We fietsen onder het motto 'samen uit, samen thuis', zodat iedereen mee kan komen. Daarnaast zijn een helm en goedwerkende racefiets verplicht om mee te mogen rijden.

Startlocatie

Doppio Espresso Groningen
Adres: Brugstraat 6
CE-Deal: Knipkaart voor 10€
Email: Groningen@cyclingespresso.nl

Tijden

Verzamelen: vanaf 10.30 uur
Vertrek: stipt 11.11 uur
Ritduur:  ~ 2.00 – 2:30 uur

Data 2017

December: 17 & 31

Data 2018

Januari: 14 & 28
Februari: 11 & 25
Maart: 11 & 25
April: 8 & 22
Mei: 6 & 20
Juni: 3 & 17
Juli: 1, 15 & 29
Augustus: 12 &26
September: 9 & 23
Oktober: 7 & 10
November: 4 & 18
December: 2, 16 & 30