Selecteer een pagina

ALLE FEITEN OP EEN RIJ


Land: Nederland
Provincie: Groningen
Gemeenten: Groningen, Grootegast, Leek, Zuidhorn
Wegdek: Verhard
Routetype: Lekker doorrijden, Toeren
Bij windrichting: noord, west, noord-west
In jaargetijde: Lente, Zomer, Herfst, Winter

Afstand: 60 kilometers
Fietstijd: 144 minuten (25km/h)
120 minuten (30km/h)
103 minuten (35km/h)

Ik wil deze route rijden! DOWNLOAD ROUTE

Het Hoogste Punt Van Groningen

Met 60 kilometer lang of kort wordt er vanuit Groningen naar het noordwesten gefietst, onder Lauwerzijl door en via het westelijkste puntje van de route naar Lutjegast en terug naar Groningen. Over de “fietssnelweg” naar het Zernike en langs het Reitdiep aan de zijde wordt de stad rustig achtergelaten. Tot aan Aduard wordt het van Starkenborghkanaal gevolgd aan de noordzijde, alwaar er naar Den Ham en vervolgens zigzaggend naar Niehove en Kommerzijl. Hier wordt er gekozen om de gasopslag locatie van Grijpskerk heen te rijden en hetzelfde geldt voor het centrum.

Om de bebouwde kom heen fietsende wordt de weg naar Lutjegast gezocht. Op dit deel van de route kom je over de brug bij Eibersburen, waar bijna 10 hoogte meters worden overwonnen om het van Starkenborghkanaal nogmaals over te steken. Na eerder Niehove doorkruist te hebben, gaat het nu naar Niekerk. Mocht hier een stevige westelijke wind staan, dan wordt een deel van dit voordeel opgebroken door de vele bomen aan de kant van de weg. In Niekerk komt ook de weg naar Zuidhorn uit. Deze wordt gevolgd tot de tweede mogelijkheid om rechts af te slaan naar Enumatil. Den Horn en Leegkerk zijn de laatste plaatsen op de route voor er langs de rand van Groningen wordt gereden en uiteindelijk langs het Hoendiep weer midden in de stad uit te komen.

Stops onderweg

EISSESHOF

Kerkstraat 4, Niehove
Het bekende café van Niehove, café Eisseshof, stamt uit de 17e eeuw. Tegenwoordig kan je er de beste Indonesische hapjes krijgen.

Het Reitdiep

Het Reitdiep ligt in het verlengde van de Hunze en de Drentse Aa. Van vroeger af was het Reitdiep de weg naar zee voor het water uit de Hunze en Drentse Aa. Vanaf Wierumerschouw is de loop van de Hunze naar de zee. Later is de de waterweg vanuit Groningen naar Dorkwerd erop aangesloten. Waar de Drentse Aa door de natuur gevormd is , is het het Reitdiep deels gegraven en recht getrokken. Reeds in de 13e eeuw is het deel tussen Groningen en Dorkwerd gegraven om een betere verbinding voor de scheepvaart te creëren.

Zoals eerder aangegeven zijn delen van het Reitdiep rechtgetrokken, dit had te maken met de verzanding en is veel gebeurd in de 17e eeuw. Tot ver in de 19e eeuw was dit een open verbinding met de Lauwerszee. In de stad Groningen had men dan ook te maken met de invloeden van eb en vloed. Doordat de dijk werd gebouwd in Zoutkamp met daarin sluizen was er geen open verbinding meer met de zee     en zodoende geen getijde wisseling. Dit viel vrijwel samen met de tot standkoning van het Eemskanaal. Voor de kop van Drenthe, Noord en West  Groningen het Reitdiep de belangrijkste afwatering.

Cycling Espresso Groningen

Fiets mee

Nog meer Groningen leren kennen? Fiets dan vrijblijvend en gratis mee met Cycling Espresso Groningen. Wel hebben we een paar spelregels. We fietsen onder het motto 'samen uit, samen thuis', zodat iedereen mee kan komen. Daarnaast zijn een helm en goedwerkende racefiets verplicht om mee te mogen rijden.

Startlocatie

Doppio Espresso Groningen
Adres: Brugstraat 6
CE-Deal: Knipkaart voor 10€
Email: Groningen@cyclingespresso.nl

Tijden

Verzamelen: vanaf 10.30 uur
Vertrek: stipt 11.11 uur
Ritduur:  ~ 2.00 – 2:30 uur

Data 2017

December: 17 & 31

Data 2018

Januari: 14 & 28
Februari: 11 & 25
Maart: 11 & 25
April: 8 & 22
Mei: 6 & 20
Juni: 3 & 17
Juli: 1, 15 & 29
Augustus: 12 &26
September: 9 & 23
Oktober: 7 & 10
November: 4 & 18
December: 2, 16 & 30