Selecteer een pagina

ALLE FEITEN OP EEN RIJ


Land: Nederland
Provincie: Drenthe, Groningen
Gemeenten: Noordenveld, TynaarloGroningen, Haren, Hoogezand-Sappemeer
Wegdek: Verhard, Fietspaden, Openbare weg
Routetype: Toertocht, Lekker doorrijden, Toeren
Bij windrichting: zuid
In jaargetijde: Lente, Zomer, Herfst, Winter

Afstand: 64 kilometers
Fietstijd: 154 minuten (25km/h)
128 minuten (30km/h)
110 minuten (35km/h)

Ik wil deze route rijden! DOWNLOAD ROUTE

Groningen En De Kop Van Drenthe

Deze route brengt je langs de zuidelijke kant van de gemeente Groningen. Vanaf de Grote Markt is het eerste dorp waar doorheen word gefietst het MEER-dorp Engelbert. Via de mooie brede wegen die daar zijn wordt er koers gezet richting Haren om daar kort doorheen te slingeren en vervolgens af te buigen richting Onnen. Eenmaal Onnen uit wordt er afgeslagen en wordt de omgeving bosrijker en kom je in Glimmen uit. Via de Groningerstraat wordt de rit voortgezet richting de dorpen De Punt en Yde. In Yde leidt de route langs een van de grootste Brinken van Nederland in verhouding tot de grote van het dorp.

Na Yde gaat de route richting Vries. De weg naar Vries komt vlak langs de vindplaats van het Meisje van Yde. Vries is het zuidelijkste punt van de route vanaf hier  gaat de route terug richting het noorden.  Tussen de weilanden en bomen door met nauwelijks fietspaden kom je langs de dorpen Altena, Foxwolde en Roderwolde. Vanaf hier doemt de skyline van de stad ook op. Voor terugkomst op de Grote Markt, wordt nog langs de rand van de Onlanden gereden. De laatste kilometers brengen je via Hoogkerk en het Hoendiep terug in het centrum.

Onlanden

Tussen de beekdalen van het Eelderdiep en het Peizerdiep ligt een nat laagveengebied. Dit landschap bestaat uit bosjes, houtwallen, ruige graslanden en sloten waarin waterviolier en dotterbloem bloeien. Het gebied is volop in ontwikkeling. Aan de voet van Groningen ligt een aaneengesloten natuurgebied van circa 3.500 voetbalvelden groot, met ruige hooilanden, moerasbos en volop ruimte voor overtollig water. Omdat overal in Nederland wateroverlast toeneemt. Daar moeten we met z’n allen iets aan doen. Natuurmonumenten combineerde een aantal jaren geleden het aanleggen van nieuwe natuur met waterberging.

In de Peizermaden verkleinden we met andere organisaties de kans op ongewenste overstromingen en verrijkten we tegelijkertijd de natuur. De herinrichting zorgde voor een mooier, groter, gevarieerder en ruiger natuurgebied. De otter heeft het gebied inmiddels definitief herontdekt. In oktober 2016 verschenen er zelfs drie jonge baby-otters voor de wildcamera.

Cycling Espresso Groningen

Fiets mee

Nog meer Groningen leren kennen? Fiets dan vrijblijvend en gratis mee met Cycling Espresso Groningen. Wel hebben we een paar spelregels. We fietsen onder het motto 'samen uit, samen thuis', zodat iedereen mee kan komen. Daarnaast zijn een helm en goedwerkende racefiets verplicht om mee te mogen rijden.

Startlocatie

Doppio Espresso Groningen
Adres: Brugstraat 6
CE-Deal: Knipkaart voor 10€
Email: Groningen@cyclingespresso.nl

Tijden

Verzamelen: vanaf 10.30 uur
Vertrek: stipt 11.11 uur
Ritduur:  ~ 2.00 – 2:30 uur

Data 2017

December: 17 & 31

Data 2018

Januari: 14 & 28
Februari: 11 & 25
Maart: 11 & 25
April: 8 & 22
Mei: 6 & 20
Juni: 3 & 17
Juli: 1, 15 & 29
Augustus: 12 &26
September: 9 & 23
Oktober: 7 & 10
November: 4 & 18
December: 2, 16 & 30