Selecteer een pagina

ALLE FEITEN OP EEN RIJ


Land: Nederland
Provincie: Groningen
Gemeenten: Delfzijl, Eemsmond, Loppersum
Wegdek: Verhard, Fietspaden, Openbare weg
Routetype: Toertocht, Sight Seeing, Lekker doorrijden, Toeren
Bij windrichting: oost, west
In jaargetijde: Lente, Zomer, Herfst

Afstand: 60 kilometers
Fietstijd: 144 minuten (25km/h)
120 minuten (30km/h)
103 minuten (35km/h)

Ik wil deze route rijden! DOWNLOAD ROUTE

Rondje Eemsmond

De route vertrekt vanaf de indrukwekkende Menkemaborg in Uithuizen naar het plaatsje dat in 2005 werd gekozen als dorp met de mooiste plaatsnaam, namelijk Doodstil. Vanuit Doodstil gaat route naar het westen, naar Usquert en Warffum. Bij Warffum zijn onder ander het openlucht museum het Hoogeland en een afdeling van het Hogeland College. Dit is de streek waarin de gemeente Eemsmond ligt. Het Hoogeland verwijst naar de hoge ligging van het land, welke vroeger is ontstaan door aanslibbing van de zee. Vanuit Warffum gaat de route naar Noordpolderzijl.

Op de dijk in Noordpolderzijl is het uitzicht prachtig over de Waddenzee maar ook landinwaarts over Groningen. Aan de dijk ligt ook nog eens de kleinste zeehaven van Nederland. De route terug landinwaarts gaat over mooie brede wegen en brengt je gedurende bijna 25 kilometer slechts door 1 dorp, te weten Hefswal. In Hefswal wordt de afslag genomen om richting de Eemshaven te fietsen. De route blijft wel achter de dijk en leidt langs de knusse plaatsjes Koningsoord en Oudeschip. Om niet in zee terecht te komen en terug te gaan naar Uithuizen gaat de route via Spijk naar Zijldijk en Oldenzijl leidt de route terug naar de Menkemaborg.

Stops onderweg

De Menkemaborg

De oorsprong van de huidige borg ligt eind veertiende, begin vijftiende eeuw. Aangenomen wordt dat voor de borg op dezelfde plaats al een steenhuis heeft gestaan: In een gevelsteen uit 1614 staat namelijk “Anno 1400 is Menckemahuis vernelt. Anno 1614 dorch Gods gnade gereparert.” Rond dezelfde tijd (1400) werden meer borgen vernield, wat erop wijst dat deze bewering waarschijnlijk kan zijn. De eerste Menkema die wordt genoemd is redger (rechter) Eppo Menkema in 1376. De enige andere Menkema’s die worden genoemd zijn Rypke Mennekumma (1465) en Eylart Menckema (1489).

Rond 1489 is de borg mogelijk in handen gekomen van ene vrouwe Bywe to Stedum van Nittersum, daar die toen redger was op het Menkemahuis in Uithuizen. Van een document van overdracht is echter niets bekend. Mogelijk kwam dit door een huwelijk tussen Teteke Nittersum en Egbert Clant Menkema, waardoor het huis (net als Nittersum rond dezelfde tijd) in handen kwam van de familie Clant. Egbert was Spaansgezind en zijn dochter trouwde met Verdugo’s plaatsvervangend stadhouder Antoni de Cocquel. Zijn zoon Osebrandt erfde de borg en werd in 1593 aangesteld als redger. Een jaar later wist hij de borg te behouden door de eed van trouw te ondertekenen aan het nieuwe bewind na de Reductie van Groningen. In 1614, toen hij voor de tweede keer getrouwd was (met Josina Manninga) liet hij de borg verbouwen. De borg bestond tot dan toe uit een rechthoekig gebouw, dat zich van vooraf gezien linksachter het huidige gebouw bevindt. Hij liet er een groot stuk aan vast bouwen zodat het een open u-vorm kreeg, waarbij de ingang aan linkerzijde werd geplaatst.

De borg is in 1682 in het bezit gekomen van Menno Alberda, waarna de familie wel Alberda van Menkema genoemd werd. Zijn zoon Unico Alberda heeft de borg rond 1700 ingrijpend verbouwd. De borg bleef tot het begin van de twintigste eeuw in het bezit van de familie. Na het overlijden van de laatste bewoner, Gerard Alberda van Menkema, in 1902, kwam de borg leeg te staan. Gerard was ook de eigenaar van de borg Dijksterhuis bij Pieterburen. Terwijl die laatste borg na zijn dood werd gesloopt, bleef de Menkemaborg gespaard. In 1921 schonken de erfgenamen de borg aan het Groninger Museum.

Cycling Espresso Groningen

Fiets mee

Nog meer Groningen leren kennen? Fiets dan vrijblijvend en gratis mee met Cycling Espresso Groningen. Wel hebben we een paar spelregels. We fietsen onder het motto 'samen uit, samen thuis', zodat iedereen mee kan komen. Daarnaast zijn een helm en goedwerkende racefiets verplicht om mee te mogen rijden.

Startlocatie

Doppio Espresso Groningen
Adres: Brugstraat 6
CE-Deal: Knipkaart voor 10€
Email: Groningen@cyclingespresso.nl

Tijden

Verzamelen: vanaf 10.30 uur
Vertrek: stipt 11.11 uur
Ritduur:  ~ 2.00 – 2:30 uur

Data 2017

December: 17 & 31

Data 2018

Januari: 14 & 28
Februari: 11 & 25
Maart: 11 & 25
April: 8 & 22
Mei: 6 & 20
Juni: 3 & 17
Juli: 1, 15 & 29
Augustus: 12 &26
September: 9 & 23
Oktober: 7 & 10
November: 4 & 18
December: 2, 16 & 30