Selecteer een pagina

ALLE FEITEN OP EEN RIJ


Land: Nederland
Provincie: Drenthe, Groningen
Gemeenten: Assen, Noordenveld, TynaarloGroningen
Wegdek: Verhard, Fietspaden, Openbare weg
Routetype: Sight Seeing
Bij windrichting: zuid, zuid-west
In jaargetijde: Lente, Winter

Afstand: 75 kilometers
Fietstijd: 180 minuten (25km/h)
150 minuten (30km/h)
129 minuten (35km/h)

Ik wil deze route rijden! DOWNLOAD ROUTE

Ga Direct Naar de Gevangenis

Met een lengte van 75 kilometer gaat deze wat langere route door de Onlanden naar Zeijen, Veenhuizen, Norg, Een, Roderwolde en kom je terug in de Onlanden en uiteindelijk in Groningen. De start vanuit de stad gaat naar Peizermade om daar door de Onlanden tussen Peize en Eelde te fietsen. Door Bunne Donderen en Zeijen toerende is er slechts een paar meter fietspad  tot aan Huis ter Heide. Daar wordt de provinciale weg overgestoken en wordt het fietspad gevolgd, nabij de gevangenis in Veenhuizen wordt de afslag richting Norg genomen.

Op het moment dat de normale weg klinkers krijgt wordt het fietspad achter gelaten stuitert het verder naar Westervelde. Hier komt de route langs een van de oudste Bossen van Nederland, naar schatting uit de 9e eeuw. Extra bijzonder is dat  in dit bos de grootste hulstboom van Europa staat. De weg leidt ook naar Norg en daar wordt een extra lusje via Een en Steenbergen naar Roden gereden. Eerder werd er ook al door de Onlanden gereden en in de laatste kilometer wordt nu het deel tussen het Leekstermeer en Peize doorgereden.

Stops onderweg

Cycling Espresso startlocatie Holtbar Conceptstore

HOLTBAR

Oude Kijk in ’t Jatstraat 20, Groningen
In deze “cool and collected” shop en koffiebar vind je niet alleen de lekkerste koffie, je vindt hier ook een frisse mix van (woon)accessoires, stationery, beauty, kleding, boeken en sieraden.

Veenhuizen

Rond halverwege de jaren ’20 in de 19e eeuw zijn duizenden bedelaars, zwervers, weduwen en wezen naar Veenhuizen gestuurd. Daar waren een drietal dwanggestichten door de Maatschappij van Weldadigheid gebouwd. Het doel was de mensen hier middels arbeid en discipline te leren een nieuw leven op te bouwen. Later werden deze gebouwen overgenomen door de overheid en werd het een gevangenis.

Zodoende was er geen plaats meer voor de wezen en vondelingen, de zwervers en bedelaars hebben er nog een tijd wel gezeten, maar uiteindelijk zijn deze ook verdwenen en was het geheel een gevangenis. Hier omheen is een dorp gebouwd. De gevangenis doet nog steeds dienst ondanks dat er in Nederland relatief weinig mensen worden vast gezet. In 2015 is er dan ook een verdrag met Noorwegen gesloten waardoor er 240 Noorse gevangen zijn gehuisvest.

Vroeger bestond het complex uit drie gebrouwen, alleen het tweede gebouw is heeft het origineel karakter behouden. Hierin is tegenwoordig het gevangenismuseum gevestigd.

Cycling Espresso Groningen

Fiets mee

Nog meer Groningen leren kennen? Fiets dan vrijblijvend en gratis mee met Cycling Espresso Groningen. Wel hebben we een paar spelregels. We fietsen onder het motto 'samen uit, samen thuis', zodat iedereen mee kan komen. Daarnaast zijn een helm en goedwerkende racefiets verplicht om mee te mogen rijden.

Startlocatie

Doppio Espresso Groningen
Adres: Brugstraat 6
CE-Deal: Knipkaart voor 10€
Email: Groningen@cyclingespresso.nl

Tijden

Verzamelen: vanaf 10.30 uur
Vertrek: stipt 11.11 uur
Ritduur:  ~ 2.00 – 2:30 uur

Data 2017

December: 17 & 31

Data 2018

Januari: 14 & 28
Februari: 11 & 25
Maart: 11 & 25
April: 8 & 22
Mei: 6 & 20
Juni: 3 & 17
Juli: 1, 15 & 29
Augustus: 12 &26
September: 9 & 23
Oktober: 7 & 10
November: 4 & 18
December: 2, 16 & 30