Selecteer een pagina

ALLE FEITEN OP EEN RIJ


Land: Nederland
Provincie: Drenthe, Friesland, Groningen
Gemeenten: NoordenveldOpsterlandGroningen, Leek
Wegdek: Verhard
Routetype: Toeren
Bij windrichting: zuid-west
In jaargetijde: Lente, Zomer, Winter

Afstand: 66 kilometers
Fietstijd: 158 minuten (25km/h)
132 minuten (30km/h)
113 minuten (35km/h)

Ik wil deze route rijden! DOWNLOAD ROUTE

Een Ronde langs Bakkeveen

Een ommetje van ongeveer 65 kilometer tegen de klok in naar het zuidwesten door Drenthe en Friesland. Vanuit de stad gaat het via de Poffert, Oostwold en kom je bij Nienoord Leek binnen. Enigszins door het centrum rijdend gaat wordt de weg gevolgd naar  Zevenhuizen en uiteindelijk Bakkeveen. In de Groningen kom je op een aantal plekken de naam Werkman tegen (bijvoorbeeld H.N Werkmancollege).

Werkman was een expressionistisch kunstenaar en is begraven op de begraafplaats in Bakkeveen. Het is kortstondig toefen in Friesland en de lus naar Eén-west in Drenthe is snel gemaakt. Als de provinciale weg is overgestoken, wordt na ongeveer anderhalve kilometer linksaf geslagen richting Roden. Hier kom je langs de Brink en staat een beeld van Ot en Sien (kinderverhalen uit begin 1900). Via Foxwolde en Roderwolde kom je door de  de Onlanden weer uit in Groningen.

Een

Het dorpje Een ligt tussen Norg, Haulerwijk, Steenbergen en Veenhuizen in. Bijzonder is dat Een vroeger uit drie dorpskernen bestond. De grootste kern is Zuideinde en dit is het deel aan de weg tussen Haulerwijk en Norg.  Naar het noorden richting  Steenbergen, ligt de tweede kern, de Middenbuurt, met ten noorden hier van Noordeinde.  Ten westen ligt, zoals elke Metropool dat heeft, Een-west. Hiervan is heden ten dage weinig meer te zien en is het dorp vrijwel één geheel.

Tegenwoordig is Een een rustig dorp, vlak na de oorlog en in het begin van de jaren vijftig was dat anders. Een had een wereld beroemde kapper die beweerde dat hij een middel tegen kaalheid had. De kapper Marienus van Rooyen trok door het hele land met zijn middel, maar had ook klanten die van heinde en verre kwamen voor zijn middel. Nadat steeds duidelijker werd dat het verhaal op bedrog was gebaseerd en het hem te heten werd onder voeten, is hij met de noorderzon vertrokken.

Bron: Digibron

Foto’s: Sjaak Kempe

Cycling Espresso Groningen

Fiets mee

Nog meer Groningen leren kennen? Fiets dan vrijblijvend en gratis mee met Cycling Espresso Groningen. Wel hebben we een paar spelregels. We fietsen onder het motto 'samen uit, samen thuis', zodat iedereen mee kan komen. Daarnaast zijn een helm en goedwerkende racefiets verplicht om mee te mogen rijden.

Startlocatie

Doppio Espresso Groningen
Adres: Brugstraat 6
CE-Deal: Knipkaart voor 10€
Email: Groningen@cyclingespresso.nl

Tijden

Verzamelen: vanaf 10.30 uur
Vertrek: stipt 11.11 uur
Ritduur:  ~ 2.00 – 2:30 uur

Data 2017

December: 17 & 31

Data 2018

Januari: 14 & 28
Februari: 11 & 25
Maart: 11 & 25
April: 8 & 22
Mei: 6 & 20
Juni: 3 & 17
Juli: 1, 15 & 29
Augustus: 12 &26
September: 9 & 23
Oktober: 7 & 10
November: 4 & 18
December: 2, 16 & 30