Selecteer een pagina

ALLE FEITEN OP EEN RIJ


Land: Nederland
Provincie: Drenthe, Groningen
Gemeenten: Noordenveld, TynaarloGroningen, Leek, Zuidhorn
Wegdek: Verhard, Fietspaden, Openbare weg
Routetype: Lekker doorrijden
Bij windrichting: zuid-west, west
In jaargetijde: Lente, Winter

Afstand: 55 kilometers
Fietstijd: 132 minuten (25km/h)
110 minuten (30km/h)
94 minuten (35km/h)

Ik wil deze route rijden! DOWNLOAD ROUTE

Door de schaduw van het Mensingebos

Vanuit het centrum van Groningen wordt er via het Stadspark de stad verlaten. Nabij Hoogkerk gaat het vervolgens onder de snelweg door en wordt gaat het via de Madijk richting Eelde, met aan de ene kant bebouwing en aan de andere kant de Onlanden. Als het fietspad eindigt wordt het Eelderdiep overgestoken en gaat het na nog een kleinstuk fiets pad in een rechte streep naar Peize. Zoveel mogelijk om de dorpskern heen rijdende wordt er binnendoor via Altena en langs het Mensingebos naar Roden gefietst. Roden wordt wel doorkruist om daar de weg naar Nietap te vind. Vlak voor Nietap wordt de afslag de Meerweg op genomen, alwaar de weg naar Nienoord wordt gekozen. Zonder verder door Leek te fietsen cirkelen we om Nienoord heen naar Midwolde en vervolgens eerste richting de A7 en daarna een stuk langs de A7 naar Enumatil te gaan. Vanaf hier wordt gaat het met nog een kleine omweg door Den Horn en Dorkwerd weer naar Groningen gereden.

Het Reitdiep

Bij Roden is de kans groot dat je langs het Mensingebos fietst, hier rijdt je langs als je binnendoor van of naar Peize gaat of richting Norg. Het bos is alles met elkaar zo’n 175ha. groot. Het eerste deel van het bos is aangelegd omstreeks 1790 en de jongste delen zijn rond 1920 aangelegd. Het bos hoorde bij  de Mensinge, een havezate. Een havezate is een versterkt huis ofwel hoeve, hof of hofstede. Tot 1985 was het bewoond en is het al die eeuwen allemaal via vererven overgegaan. Vanaf 1988 is het opengesteld voor publiek en is er tegenwoordig een museum gehuisvest. De Mensinge wordt voor het eerst genoemd in de 14e eeuw. Het kreeg zijn huidige vorm in 1728.  Doordat het sindsdien bewoond is geweest is veel van de oorspronkelijke inventaris bewaard gebleven, waaronder veel van het meubilair en servies.

Cycling Espresso Groningen

Fiets mee

Nog meer Groningen leren kennen? Fiets dan vrijblijvend en gratis mee met Cycling Espresso Groningen. Wel hebben we een paar spelregels. We fietsen onder het motto 'samen uit, samen thuis', zodat iedereen mee kan komen. Daarnaast zijn een helm en goedwerkende racefiets verplicht om mee te mogen rijden.

Startlocatie

Doppio Espresso Groningen
Adres: Brugstraat 6
CE-Deal: Knipkaart voor 10€
Email: Groningen@cyclingespresso.nl

Tijden

Verzamelen: vanaf 10.30 uur
Vertrek: stipt 11.11 uur
Ritduur:  ~ 2.00 – 2:30 uur

Data 2017

December: 17 & 31

Data 2018

Januari: 14 & 28
Februari: 11 & 25
Maart: 11 & 25
April: 8 & 22
Mei: 6 & 20
Juni: 3 & 17
Juli: 1, 15 & 29
Augustus: 12 &26
September: 9 & 23
Oktober: 7 & 10
November: 4 & 18
December: 2, 16 & 30