Selecteer een pagina

ALLE FEITEN OP EEN RIJ


Land: Nederland
Provincie: Groningen
Gemeenten: Appingedam, Bedum, Loppersum, Slochteren
Wegdek: Verhard, Fietspaden, Openbare weg
Routetype: Lekker doorrijden, Toeren
Bij windrichting: zuid-west, west
In jaargetijde: Lente, Zomer, Herfst

Afstand: 60 kilometers
Fietstijd: 144 minuten (25km/h)
120 minuten (30km/h)
103 minuten (35km/h)

Ik wil deze route rijden! DOWNLOAD ROUTE

Appingedam – Groningen

Vanuit Appingedam is dit een ronde van 60 kilometer over de Grote Markt in Groningen en terug. Startend in Appingedam wordt er een paar kilometer naar het zuiden gereden zodat na het Eemskanaal te zijn overgestoken, Overschild wordt bezocht, dit is het enige dorp tot aan Groningen.. Om de stad te bereiken wordt gedurende zo’n 10 kilometer het Eemskanaal gevolgd. Een prachtig stuk om een keer de benen te testen omdat er hier geen wegen van rechts komen.

Langs de Ikea rijdende wordt er kort door het centrum van Groningen gefietst om vervolgens zigzaggende door de verschillende wijken Zuidwolde op te zoeken en vanaf daar de richting van Stedum. Hiervoor wordt om Bedum heen gereden een kleine kilometer het fietspad gereden richting Ten Boer gevolgd om voor de Eemshavenweg het fietspad te verlaten en zo de weg te volgen en in Stedum verzeild te raken. De eerstvolgende plaats Is Winneweer en zo weinig al er op de weg naar het westen lagen, ben je nu achter elkaar aan ook in Garrelsweer en Wirdum om zo uiteindelijk weer in Appingedam te staan.

Raadhuis

In het centrum van Appingedam in de Wijkstraat staat het Raadhuis. Het raadhuis is sinds 1638 in gebruik en wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt voor raadsvergadering, al wordt het tegenwoordig ook gebruikt voor speciale gelegenheden en trouwerijen. Tot 1825 deed de begane grond ook dienst als waag. Een waag is een plek waar goederen konden worden gewogen. Wanneer een gemeente stadsrechten had, was dit één van de rechten die een stad had. Het was dan ook verplicht om goederen te wegen die op gewicht werden verkocht, denk aan bijvoorbeeld boter en kaas.

Er werd dan een briefje meegegeven met het gewicht, als bewijs voor de consument. Dit alles zodat de stad een betrouwbare handelsplaats was ..Op de gevel zijn zijn een aantal beelden te vinden. Op de eerste verdieping staat vrouwe Justitia . Waar je haar normaal gesproken geblinddoekt ziet, is ze in dit beeld zonder blinddoek. Boven het poortje hangt als eerste een vrouwenhoofd en daar direct boven het wapen van de stad (onder vrouwe Justitia), een pelikaan die haar jongen voedt. Al met al een mooi gebouw met een verhaal.

Foto’s: Sjaak Kempe & m66roepers

Cycling Espresso Groningen

Fiets mee

Nog meer Groningen leren kennen? Fiets dan vrijblijvend en gratis mee met Cycling Espresso Groningen. Wel hebben we een paar spelregels. We fietsen onder het motto 'samen uit, samen thuis', zodat iedereen mee kan komen. Daarnaast zijn een helm en goedwerkende racefiets verplicht om mee te mogen rijden.

Startlocatie

Doppio Espresso Groningen
Adres: Brugstraat 6
CE-Deal: Knipkaart voor 10€
Email: Groningen@cyclingespresso.nl

Tijden

Verzamelen: vanaf 10.30 uur
Vertrek: stipt 11.11 uur
Ritduur:  ~ 2.00 – 2:30 uur

Data 2017

December: 17 & 31

Data 2018

Januari: 14 & 28
Februari: 11 & 25
Maart: 11 & 25
April: 8 & 22
Mei: 6 & 20
Juni: 3 & 17
Juli: 1, 15 & 29
Augustus: 12 &26
September: 9 & 23
Oktober: 7 & 10
November: 4 & 18
December: 2, 16 & 30