Selecteer een pagina

Fietsen poetsen

Het hoort bij het feestje dat fietsen heet, en zeker in de winter ontkom je er bijna niet aan. Met bovengemiddeld veel regenritjes en zelfs pekel op de weg is het extra belangrijk om alle bewegende onderdelen van je fiets goed schoon te houden.

Afgelopen week had ik een paar dagen vrij waardoor er wat extra gefietst kon worden, maar na een regenachtig stukje fietsen op nieuwjaarsdag (behalve modder vond ik zelfs restjes vuurwerk op m’n frame!) en een rondje met temperaturen rond het vriespunt kon ik er echt niet meer onderuit: mijn fiets had een flinke schoonmaakbeurt nodig.

Tekst & fotografie: Nicole Clerx

Meestal ben ik zelf al wel tevreden met een ietsje schonere ketting, een cassette die weer enigszins zilver lijkt en een frame waar geen grote klodders modder meer op zitten. Maar aangezien de racefiets toch wel wat drek en zout gezien had, en ook mijn mountainbike verre van schoon was, besloot ik het dit keer wat grondiger aan te pakken.

Bij gebrek aan tuinslang en garage is het meestal een beetje behelpen, maar met een groot stuk oud triplex om de vloer te beschermen, kom ik midden in de woonkamer meestal best een eind. Wielen uit de fiets, ketting uit elkaar klikken, derailleurwieltjes losdraaien en poetsen maar!

KAUWGOMBALLENGEURTJE

Er zijn talloze fietsschoonmaakmiddelen op de markt die allemaal niet voor elkaar onder doen, maar persoonlijk gebruik ik graag producten van Muc-Off. Biologisch afbreekbaar (voor wat het waard is), maar vooral effectief en met een niet-eens-zo-heel-vies kauwgomballengeurtje.

Als eerste gebruik ik een oude handveger om alle grove drek van m’n fiets af te krijgen. Mijn frame poets ik daarna met de “nano tech bike cleaner”, een felroze gekleurd goedje in een spuitbus waarmee je – wellicht overbodig, want een mild sopje doet precies hetzelfde, maar dan mis ik toch het kauwgomballengeurtje. Voor de ketting gebruik ik de “chain cleaner”, waarmee je makkelijk vuil en kettingsmeer verwijdert maar die het zaakje nog wel een beetje vettig houdt.

Als ik de cassette van mijn fiets heb gedraaid (dat doe ik niet altijd want veel werk, maar dit keer dus wel) maak ik de individuele tandwielen schoon met remreiniger. Dit ruikt aanzienlijk minder lekker dan het spul van Muc-Off, maar is wel donders effectief in het ontvetten en ‘verzilveren’ van de cassette. (Een kleine waarschuwing: remreiniger is een hele sterke ontvetter. Zowel je handen als alle draaiende onderdelen op je fiets kunnen wel wat vet gebruiken als het spul daarop terechtgekomen is!). Ook voor het schoonmaken van vieze velgen werkt remreiniger trouwens als een tierelier.

Als ik eenmaal bezig ben met het poetsen van mijn fiets heb ik eigenlijk altijd last van een rare vorm van bodemdrift: alles zal hé-le-maal schoon worden, zelfs een enkele verdwaalde zandkorrel is te veel. Helaas is het daardoor wel een tijdrovend klusje – met mijn 2 fietsen was ik toch wel een middag en avond zoet.

Schrale troost: hierdoor kan ik weer langer genieten van mijn mooie rijwielen, gelukkig geeft het ook veel voldoening om de mooie zilveren ketting en cassette te zien blinken op mijn fietsje dat er haast weer uitziet alsof hij zo uit de fabriek komt rollen.